Agris.cz - agrární portál

Zájem o Farmářské slavnosti letos kvůli vedrům klesl

4. 10. 2015 | ČTK

Letošní Farmářské slavnosti pořádané ministerstvem zemědělství navštívilo 15.000 lidí, což bylo téměř o čtvrtinu méně než loni. Ministerstvo přitom očekávalo meziročně vyšší návštěvnost. Podle mluvčího ministerstva Hynka Jordána bylo hlavním důvodem letošního poklesu extrémní teplo. Letos mohli lidé zavítat na pět Farmářských slavností.

"Jedná se skutečně o mírný pokles, ten je však dán tím, že jednotlivé akce se konaly v době extrémních letních teplot. Tam, kde již teploty polevily, byla návštěvnost standardní," sdělil ČTK Jordán, podle kterého všechny zapojené farmy zaznamenaly větší prodeje svých výrobků. "Prosby o konání akcí na dalších místech jsme zaznamenávali na řadě míst. Na příští rok se plánují tyto akce přibližně ve stejném rozsahu," dodal.

Naopak se zvýšil zájem o akce Poznej svého farmáře, které se uskutečnily na 13 statcích. Čekala se návštěvnost okolo 300 lidí na farmu. "Na většině farem ale byla návštěvnost výrazně vyšší. Příští rok se tedy budou zřejmě upravovat parametry akce," dodal Jordán. Nejvíc lidí, skoro pět tisíc, přišlo na Bio farmu Moulisových v Pěnčíně. Na projekty, které mají podpořit malé farmy i zájem o obor, dalo letos ministerstvo 6,7 milionu korun.

Stát se snaží podporovat prodej regionálních potravin, například nyní je vypsaná veřejná zakázka na propagační a informační kampaň. Státní zemědělský a intervenční fond chce za kampaň během dvou let zaplatit maximálně 57 milionů korun. Zájemci se mohou hlásit do 14. října.

Ze zemědělství dlouhodobě odcházejí pracovníci, loni v něm pracovalo 102.000 lidí, což bylo o 1,4 procenta meziročně méně. V roce 2013 ubylo v oboru 1,8 procenta lidí a v roce 2012 3,8 procenta.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 10:11