Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zvažuje projekt bojující proti erozi půdy

5. 10. 2015 | ČTK

Ministerstvo zemědělství zvažuje projekt demonstračních farem, na kterých by se zemědělci učili, jak správně bojovat proti erozi. ČTK to sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Lenka Malantová. Vodní erozí je v Česku ohroženo 52 procent půdy, větrnou erozí deset procent a utužením je poškozeno přibližně deset procent půd.

"Pravděpodobně půjde v prvních fázích o projekt silně zaměřen na protierozní opatření, na která by se postupně mohla 'nabalit' i integrovaná ochrana, kterou lze chápat jako nedílnou součást protierozních technologií," řekla mluvčí.

Zároveň budou moci zemědělci od příštího roku ve veřejném registru půdy, tzv. LPIS, zjistit, zda jsou jejich pozemky ohrožené vodní erozí. Přemýšlí se i o přísnější ochraně ohrožené půdy. "Přísnějšími podmínkami nelze rozumět sankce. Velmi důležitá je informovanost a výchova zejména vlastníků půdy," řekl ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Svazu vlastníků půdy letos v březnu kritizoval vládu, že proti erozi půdy dostatečně nebojuje. Komise ustanovená ministerstvem zemědělství, která má problematiku eroze monitorovat, loni podle svazu evidovala 150 nálezů opakované půdní eroze. Žádný zemědělec však za to nebyl postižen.

Zemědělská půda zabírá přibližně 54 procent území Česka.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:26