Agris.cz - agrární portál

Kontrolní zemědělský ústav čelí kritice kvůli kontrolám rostlin

5. 10. 2015 | ČTK

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) letos mění systém kontroly integrované ochrany rostlin. Místo kontrolního listu budou farmáři vyplňovat dotazník a jak ÚKZÚZ píše na svém webu, nepůjde již o kontrolu. To se nelíbí Asociaci pro bezpečné potraviny, která změkčení kritizuje.

"Jen těžko si lze vysvětlit záměr ÚKZÚZ ustoupit od kontroly zemědělců s cílem celý systém učinit ještě více měkčí. Již v roce 2014 byl nastaven příliš benevolentně, tedy tak, aby minimální požadovaný počet bodů získal každý zemědělec bez ohledu na to, jak hospodaří," řekl ČTK předseda asociace David Palán. Podle něj místo zpřísnění kontrol chce ústav na svou kontrolní činnost spíš rezignovat.

Od loňského roku je v Česku povinné používat obecné zásady integrované ochrany rostlin. Součástí je například povinnost dávat přednost biologickým či fyzikálním metodám před chemickými, pokud zajistí účinnou ochranu proti škodlivým organismům.

Podle ředitelky sekce rostlinolékařské péče ÚKZÚZ Miloslavy Táborské může ústav kontrolovat pouze povinný základ integrované ochrany. "I přes to, že od 1. 1. 2014 platí povinnost pro všechny zemědělce Evropské unie používat přípravky na ochranu rostlin v souladu se zásadami integrovanné ochrany, neexistuje prozatím v EU jednotný přístup k vymáhání a hodnocení plnění tohoto závazku," uvedla. "Evropská komise se tímto dostala do velmi složité pozice, neboť tak, jak jsou podmínky nastaveny, je nelze hodnotit, natožpak porovnávat progres v rámci jednotlivých států EU," dodala.

Evropská komise podle ní čeká na výsledky auditů, jak si jednotlivé státy pravidla zapracovaly. Audity se nyní tvoří ve členských státech, v Česku by měl být zpracován v příštím roce. ÚKZÚZ tak nyní kontroluje, jak se farmáři k novým pravidlům postavili a snaží se pěstitele vzdělávat.

ÚKZÚZ loni uložil za používání nepovolených přípravků na ochranu rostlin, jejich používání v nepovolených plodinách, nebo například za použití přípravků v ochranných pásmech zdrojů vody 38 pokut za celkem 638 tisíc korun. Další desetitisícové pokuty dal i za hnojení v době zákazu či za nerovnoměrné hnojení.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:14