Agris.cz - agrární portál

Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku trápí špačci

5. 10. 2015 | ČTK

Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, které jsou největší tuzemskou vinařskou obcí, trápí špačci. Na vinicích jsou schopni zlikvidovat až stovky kilogramů hroznů. ČTK to dnes řekli zástupci vinařů. Hrozny jsou na rozdíl od loňska zcela zdravé a slibují kvalitní sklizeň.

"Jsme asi tak v půlce sklizně a již je zřejmé, že půjde o bohatý ročník. Vyhráno ještě nemáme, jsou tady ještě velké nálety hladových špačků," uvedl Milan Sedlák ze spolku Velkobílovických vinařů. Letošní ročník bude podle odborníků zajímavý na vína s přívlastkem, vyzrání vín je nadprůměrné. "Hrozny jsou na rozdíl od loňské úrody zcela zdravé a mají vysoký slad. Loni jsme o 30 procent úrody přišli, letos je to opravdu krásná sklizeň," uvedl Sedlák.

Ve Velkých Bílovicích se v tuto chvíli potýkají spíše než s nepřízní počasí s hladovými špačky. "Za posledních 14 dnů špačci na naší vinici snědli 500 kg vína. Máme na ně plynová děla, ale na ta si brzy zvyknou," uvedl Michal Tetur z vinařství Sing Wine.

Sklizeny jsou už ranější odrůdy jako Irsai Oliver, Muškát moravský, Müller Thurgau, Sauvignon a také první zástupce červených odrůd Modrý Portugal. "Bobule jsou zdravé, ročník 2015 bude o kvalitních přívlastkových vínech. Od úterý budeme sklízet Veltlín zelený, na ten jsem hodně zvědavý. Loni jej totiž spolek Velkobílovických vinařů vyhlásil nejlepší odrůdou roku," dodal Tetur.

Počasí v posledních dnech vinné révě přeje, protože je sucho a poměrně teplo. Případné deště by zpomalovaly sklizeň a ohrožovaly bobule plísní. Ty by ale v příštích deseti dnech dle předpovědi počasí neměly přijít. Důležité také je, aby nebyly ranní mrazíky.

Letošní úrodu zachránily v srpnu vydatné deště. Podle prvních odhadů jsou výnosy zatím nadprůměrné. Svaz vinařů odhaduje sklizeň na úrovni šesti tun na hektar.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:20