Agris.cz - agrární portál

Malé elektrárny v létě na řekách porušovaly zákon,uvedla inspekce

6. 10. 2015 | FinančníNoviny.cz

Více než čtvrtina z kontrolovaných malých vodních elektráren v Česku nedodržela v létě vodní zákon na řekách a potocích. K nejvíce poškozeným řekám kvůli nedodržení minimálního zůstatkového průtoku patří Svratka, Sázava a Lužnice, uvedla dnes Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na tiskové konferenci. Inspekce kontrolovala téměř 40 vodních toků.

Ze 125 kontrolovaných elektráren jich 33 nedodržovalo minimální zůstatkový průtok. Inspektoři zahájili s provozovateli 17 elektráren správní řízení, zbytek připravují. Právní moci nabylo zatím sedm pokut za 210 tisíc korun.

Výsledky kontrol zveřejnila inspekce k polovině září. Vzhledem k tomu, že stále pokračují, data se na konci roku změní. Celkem provedli inspektoři 173 místních šetření, čtyřicítku na základě podnětů.

"Více než čtvrtina malých vodních elektráren kazí pověst a znevýhodňuje ostatní podnikatele. Problematika je závažná celospolečensky," upozornil ředitel ČIŽP Erik Geuss. Nejenže jsou podle něj ohroženy ekosystémy, ale tam, kde není dodržen minimální zůstatkový průtok, jde o nefér podnikání.

Inspekce začala spolupracovat s energetickými a regulačními společnostmi. Podle Guesse je těžké provozovatele přichytit při činu, pokud přes den zastaví turbínu, a když padne tma, začne k ní vodu opět hnát náhonem. "Čísla dodaná distributorem elektřiny jsou nicméně jednoznačná a jsou účinná i při správním řízení," poznamenal.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 6. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 06:37