Agris.cz - agrární portál

V Ústeckém kraji přibývá výrobků s označením regionální produkt

6. 10. 2015 | ČTK

V Ústeckém kraji přibývá výrobků, které nesou označení regionální produkt. Šanci získat příslušný certifikát mají nyní další, přijímání žádostí končí v Ústeckém kraji v říjnu. Informovala o tom vedoucí odboru regionálního rozvoje krajského úřadu Petra Ludwigová.

V Českosaském Švýcarsku má oprávnění nosit značku regionální výrobek 27 produktů a sedm zážitků. Je mezi nimi třeba včelí med a obrázky z včelího vosku s motivy regionu, čokolády z Děčína, pálenka z jeřabin, keramické modely podstávkových domů, přírodní kosmetika z Krásné Lípy a další. Mezi zážitky je ucelený program pro turisty v Českém Švýcarsku, prohlídky pro děti na děčínském zámku nebo třeba Loretánské slavnosti v Rumburku.

Zájemci o získání značky mohou nyní posílat žádosti do konce října přímo destinační agentuře České Švýcarsko. Komise bude přihlášky hodnotit následující měsíc.

V Krušnohoří je certifikováno už 28 produktů a dva zážitky. Vyplněnou žádost zájemci musí doručit 23. října. Zařadit se pak mohou mezi perníky z Dubí, mošt z Vičic, háčkované hračky z Mezihoří či klášterecký porcelán.

V Českém středohoří uchazeči mohou posílat žádosti do pátku. Označení regionální potravina v oblasti má už šest výrobků, jako třeba dort Dorletka z cukrárny v Roudnici nad Labem, jejíž majitelka Jaroslava Michalcová získala nedávno cenu Živnostník roku 2015 v Ústeckém kraji. Na seznamu je i dílna ručního papíru v Litoměřicích nebo minipivovar Labuť.

Poslední destinační agenturou je Poohří, kde budou podle Ludwigové přijímat žádosti do 15. října. Teď mají v oblasti čtyři certifikované výrobky a dva zážitky.

O certifikát se mohou ucházet řemeslné výrobky, potraviny a zemědělské a přírodní produkty. "Značku může získat výrobek jak tradiční, tak i nový. Značku lze získat také pro ubytovací a stravovací služby a zážitky spjaté s regionem," uvedla Ludwigová. Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a cestovního ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí, doplnila Ludwigová.

Radka Fialová kš


Zdroj: ČTK, 6. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:35