Agris.cz - agrární portál

Do školních jídelen míří inspektoři. Posvítí si na kvalitu obědů

7. 10. 2015 | ČT 24

Kvalitu obědů školních jídelen začal kontrolovat Státní zdravotní ústav (SZÚ). Zajímá ho třeba nutriční složení anebo zastoupení instantních směsí. Inspekce, která teď začala, potrvá do června. Vzorek odebere hygiena v každém kraji ze dvou náhodně vybraných škol. Celý projekt vyhodnotí SZÚ do konce roku 2016 a následně navrhne případné změny ve spotřebním koši.

Jídlo se vyfotí a nabere do speciálních pytlíků a nádobek. Pak putuje na nutriční rozbor. V současnosti se jídelny řídí takzvaným spotřebním košem. Výzkum má ověřit, zda i v dnešní době dětem zajistí správnou výživu.

„Spotřební koš vznikl před pětadvaceti lety a my bychom potřebovali vědět, jestli je ještě funkční.“

Alexandra Košťálová, Centrum podpory veřejného zdraví, SZÚ

Ideální oběd představuje podle ústavu třeba kombinace polévky z luštěnin a zeleniny, ryby s rýží a mrkvovým salátem. „Školní oběd by měl být hlavně pestrý. Měl by sestávat z dostatečného množství bílkovin a zeleniny,“ dodala Košťálová.

Fakta

Školní stravování v ČR

  • V Česku funguje zhruba 10 tisíc školních jídelen.

  • Ceny obědů určuje vyhláška ministerstva školství.

  • Oběd pro děti do 10 let stojí mezi 16 a 32 korunami.

  • Oběd pro děti nad 10 let stojí 19 až 34 korun.

  • Rodiče hradí jenom potraviny. Platy kuchařů má na starosti resort, provoz jídelen zřizovatel - nejčastěji obec nebo kraj.

    Zdroj: školní jídelny, vyhláška MŠMT

  • Školní kuchařky přitom pracují s omezeným rozpočtem, zhruba 30 korunami za suroviny na jedno jídlo. Mají navíc přesně určeno, kolik musí děti dostat za týden masa, tuků, cukrů, ovoce a zeleniny. Otestovat kvalitu jídla můžou na některých školách přímo rodiče.

    Zatímco kvalita školních obědů je důsledně kontrolovaná, automaty na jídlo a sladkosti zůstávají bez stálé regulace. Jejich obsah přitom chtělo ministerstvo upřesnit vyhláškou od 1. září. Ta ale pořád není hotová a termín jejího dokončení zatím není známý. Do té doby závisí nabídka na rozhodnutí škol.


Zdroj: ČT 24, 7. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:56