Agris.cz - agrární portál

Zákaz některých pesticidů včelstva neochránil, uvedl ÚKZÚZ

7. 10. 2015 | ČTK

Hromadných otrav včel i přes zákaz používání pesticidů ze skupiny neonikotinoidů v posledních letech neubylo. Naopak jich přibylo, řekla ČTK mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Lenka Malantová. Loni veterináři šetřili skoro 800 případů, o rok dříve 450. Letošní údaje ještě nejsou známé.

Zákaz uvedených pesticidů ze strany Evropské komise platí od prosince 2013. Přípravky se používaly k moření osiv kukuřice, slunečnice a řepky. Měly tyto plodiny chránit před hmyzími škůdci a omezovat tak ztráty úrody.

"Na základě poznatků terénní inspekce je zřejmé, že v důsledku zákazu neonikotinoidních mořidel vzrostl počet ošetření proti stejným škůdcům v průběhu vegetace, zejména pak látkami ze skupiny pyrethroidů," sdělila Malantová. Včely jsou podle ní otrávené kvůli nesprávné aplikaci přípravků na listy plodin. Počet hromadných otrav se tak nesnížil, dodala.

Loni veterináři zjistili otravu 798 včelstev, o rok dříve, když ještě zákaz neplatil, 450. "Zdaleka nejčastěji ošetřovaným porostem, který včelám způsobuje vážné zdravotní problémy, jsou lány řepky," uvedli ve své ročence. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala se letos počet otrav proti loňsku nejspíš nezvýší. "V současné době probíhá došetřování případů, kompletní výsledky tak budou k dispozici v době, kdy se všechny případy uzavřou," řekl dnes ČTK.

Na riziko zákazu neonikotinoidů upozorňovaly zemědělské organizace již v době schválení opatření. Podle včelařů se ale kvůli zakázaným pesticidům včely špatně orientovaly. "Ta včela zkrátka se v přírodě ztratí, nepamatuje si cestu domů," uvedl tehdy za Český svaz včelařů Miloslav Peroutka.

Navíc přibylo živočišných škůdců, letos a loni našli na řepce pracovníci ÚKZÚZ dřepčíka olejkového. "Způsobil takové škody na porostech, že byly stovky hektarů zaorány. Porosty ozimé řepky byly na podzim poškozeny také zvýšeným výskytem dalších živočišných škůdců, například pilatky řepkové, osenice, či slimáčků," uvedla za odbor rostlinolékařské inspekce ÚKZÚZ Andrea Blažková, podle které ale mělo na přemnožení škůdců vliv i počasí.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská komise se nyní zabývají výsledky kontrol a novými studiemi. "České úřady hodlají podpořit takové návrhy, které budou objektivně vycházet ze získaných výsledků," dodala.


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:03