Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství Jurečka: Správa lesů musí být efektivní a odpovědná

7. 10. 2015 | MZe ČR

Tisková zpráva – Jako Lesní taxační kancelář vznikl před 80 lety nynější Ústav pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL). Náplň i název ústavu se během let měnily. Jeho posláním však vždy bylo v souladu s rozhodnutími zřizovatele, tedy Ministerstvem zemědělství, sloužit rozvoji lesního hospodářství, zejména v oblasti hospodářské úpravy lesů a poskytování informací o lesních ekosystémech v naší republice. Dnes se v Brandýse nad Labem, které je od počátku sídlem ústavu, konalo slavnostní zasedání, jehož se zúčastnil i ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Lesy právem považujeme za nenahraditelnou složku životního prostředí a také za zdroj obnovitelné a ekologicky příznivé suroviny. Vzhledem k zesilujícím civilizačním tlakům a stupňujícím se požadavkům společnosti na les a následně na obor lesního hospodářství je velmi důležité zajistit, aby správa všech lesů byla efektivní a odpovědná. V tomto směru má a i v budoucnu bude mít důležitou úlohu odborná servisní organizace lesního hospodářství právě Ústav pro hospodářskou úpravu lesů,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Podle ministra Jurečky je nezbytné mít k dispozici dostatek odpovídajících a spolehlivých podkladů pro utváření dlouhodobých koncepcí státní lesnické politiky i pro rozhodování státní správy. Právě správa dat a poskytování kompletních a strukturovaných informací o lesích a jejich prostředí je v současnosti jedním za základních úkolů ústavu. Ten je nepostradatelným správcem dat z oblasti lesního hospodářství a nezastupitelnou podporou pro práci Ministerstva zemědělství.

Aktuálně se jedná o ukončení II. cyklu Národní inventarizace lesů ČR, která poskytne nová nezávislá data o skutečném stavu a vývoji lesů v naší republice. Z významných činností pro následující období dále ministr Jurečka zmínil například záměr pokračovat v inventarizaci lesů formou průběžného monitoringu lesních ekosystémů se souběžným vyhodnocováním dat.

ÚHÚL je také pověřenou osobou podle zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh a podle zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin. Věnuje se také osvětové a poradenské činnost směrem k laické i odborné veřejnosti včetně účasti na výzkumných tuzemských i mezinárodních projektech.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 7. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:45