Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice letos od pěstitelů vykoupí zhruba 10.000 tun jablek

8. 10. 2015 | ČTK

Společnost Linea Nivnice na Uherskohradišťsku, jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, předpokládá, že od pěstitelů v Česku letos vykoupí asi 10.000 tun jablek. Každoročně na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 15.000 tun jablek. ČTK to dnes řekl generální ředitel firmy Gabriel Slanicay.

"Pokud je dobrá sezona, daří se nám to a potřebné množství hravě vykoupíme. Letos je úroda průměrná, bude lehký deficit. Máme ale zásoby z loňské sezony a chybějící množství dokoupíme formou jablečného koncentrátu z některých východních zemí, jako jsou Turecko, Čína, možná Moldávie," uvedl Slanicay.

Loni podle něj společnost vykoupila asi 18.000 tun jablek, z nichž jí část jablečného koncentrátu zůstalo ve skladovacích tancích a bude použita na letošní produkci. Podle generálního ředitele společnosti letos při výkupu komplikují situaci také zájemci o jablka ze západní Evropy, kteří nákupčí nivnické firmy někdy přeplácejí.

Kilogram jablek od zahrádkářů z okolních asi čtyř desítek vesnic Linea Nivnice vykupuje zhruba za 1,50 až dvě koruny, konkurence podle Slanicaye dává i 3,50 koruny za kilo. Tři koruny až 3,50 Kč za kilogram jablek přitom činí cena i s dopravou od sadařů a jiných velkopěstitelů.

Podle Ovocnářské unie přijdou pěstitelé jablek letos kvůli suchu na tržbách o stovky milionů korun. Proti předpokladům bude úroda nižší asi o 10.000 tun a kvůli malé velikosti plodů výrazně vzroste podíl ovoce na průmyslové zpracování, u nějž je cena proti konzumnímu ovoci asi čtvrtinová. Jablka jsou v České republice hlavním ovocným druhem. Na celkové sklizni ovoce se podílejí téměř 80 procenty.

Linea Nivnice patří k největším tuzemským výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Velkou tradici má firma v produkci lihovin, kdy se zde první likér vyrobil v roce 1946. Loni jí vzrostly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o více než 40 milionů na 991,6 milionu korun. Linea Nivnice v minulém roce vykázala zisk 27,2 milionu Kč. Momentálně má 270 zaměstnanců.

Jan Vondrášek dr


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:49