Agris.cz - agrární portál

Ozdobou podzimní Florie v Kroměříži je 500 let stará bonsaj

8. 10. 2015 | ČTK

Ozdobou podzimní výstavy Floria, která začala dnes v Kroměříži na stejnojmenném výstavišti, je více než 500 let stará bonsaj. Tis japonský přivezl sedmapadesátiletý Josef Valuch, jenž se pěstování bonsají věnuje od svých dvaceti let a který vlastní ve Starém Městě na Slovácku jeden z největších tuzemských obchodů s těmito okrasnými dřevinami a vším, co s nimi souvisí.

Tis Valuch koupil na ostrově Hokkaidó na nejsevernějším místě Japonska před pěti lety. "Prodejce nám garantoval, že tento tis má více než 500 let. Ukazoval nám zbytky dřeva ze stromu, který byl vysoký asi 20 metrů. Asi stářím se začal deformovat a spadl. Vznikla z toho rostlinka vysoká asi 90 centimetrů. Byl to vlastně rovný špalek, ze kterého jsme vytvořili bonsaj, která v Evropě nemá obdoby," řekl ČTK Valuch.

Podle něj stojí za současnou podobou bonsaje hodně práce. Řezbářskou prací a pískováním vznikla ve špalku dutina. "Vznikl z toho hrozně originální strom. Je to pro mě krásná vzpomínka na nádhernou cestu do Japonska, při které jsme koupili tento tis. Byl to úplně obyčejný strom, na kterém bylo výjimečné jen to stáří. Naší prací z něj ale vznikla unikátní bonsaj," doplnil Valuch.

Přes pět staletí starý tis japonský je vystavován poprvé. Podle Valucha ještě osm až deset let potrvá, než bude moci na špičkové světové výstavy. Korunu stromku totiž bonsajisté tvarují drátováním, na kroměřížské výstavě si tis od drátů odpočine. Životnost bonsaje lze podle Valucha počítat přes její stáří ještě na několik staletí. Kromě tisu lidé na výstavišti Floria mohou vidět dalších přes 50 stromků ze sbírky staroměstského bonsaj centra Isabelia.

Výstava potrvá až do neděle 11. října do 17:00. Podle manažera Vojtěcha Zahradníka lidé na Florii uvidí i tradiční rituál servírování čaje, pro podzimní část přehlídky typickou výstavu Českého zahrádkářského svazu, expozici pálivých papriček i prodejní výstavu ovocných keřů, stromků, trvalek a zahradního nábytku a techniky. Chovatele potěší výstava drobného zvířectva. Pro děti jsou připraveny soutěže a další atrakce, pro dospělé hudební program.

Výstaviště Floria v Kroměříži, pojmenované po tradičních pěstitelských přehlídkách dříve konaných ve Věžkách na Kroměřížsku, hostilo jako první podzimní verzi těchto výstav v roce 2012. Loni podzimní Florii navštívilo kolem 18.000 lidí, letošní jarní etapu přehlídky rekordních 68.000 návštěvníků a letní etapa letošního 39. ročníku výstav Floria přilákala téměř 20.000 lidí.

Jan Vondrášek dr


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 01:09