Agris.cz - agrární portál

Jezdecké slavnosti na zámku Kačina doplní prohlídka podzemní konírny

9. 10. 2015 | MZe ČR

V Muzeu českého venkova na zámku Kačina u Kutné Hory, který je sídlem pobočky Národního zemědělského muzea Praha, se v sobotu 10. října konají tradiční Zámecké jezdecké slavnosti. Kromě představení různých jezdeckých stájí jsou pro návštěvníky připraveny letové ukázky dravců z obory Žleby, přehlídka automobilových veteránů a letos mimořádně prohlídka místní podzemní konírny.

„Koně na Kačinu patří z mnoha důvodů. Byly součástí životního stylu šlechty, která koně chovala pro radost, lov, dopravu, sport a prezentaci společenského postavení. Současně je kůň jako hospodářské zvíře součástí sbírkových fondů a badatelského zájmu Muzea českého venkova, které v zámku sídlí. Minulost šlechtického rodu Chotků si tak podává ruku se současností, což je patrné i v péči o unikátní zámeckou konírnu,“ řekla ředitelka Muzea českého venkova Alena Štecherová.

Unikátnost konírny mezi podobnými stavbami v ČR spočívá ve stupni zachovalosti autentických prvků a v celkové dispozici. Prostory jsou ze dvou třetin zapuštěny pod kolonádou zámku a celá konírna  je z praktických důvodů propojena přístupovým tunelem s parkem. Od ukončení stavby někdy před rokem 1823 navíc nedoznala žádných přestaveb a dochovaly se v ní původní kamenné a dřevěné prvky.

V programu slavností, které začínají v 10 hodin, předvede například Leona Satoriová mohutné tažné Brabantské koně, pro děti i dospělé je připravena pohádka Tři bratři od jezdecké stáje Przechwozd nebo dvě ukázky drezury za doprovodu hudby. Chybět nebude Hubertova jízda rozsáhlým zámeckým parkem.

V doprovodném programu je koncert lesních rohů Tria Boemi, pohádka Kocour v botách a také Sedm princezen v podání Divadelního spolku Oříšek z Kolína nebo výstavy výtvarného umění s jezdeckými motivy. Program letošních slavností zakončí show Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers s názvem „Když zaválí hot-jazz nebo swing!“

Návštěvníci mohou po celou dobu akce využít nabídky jízdy ve voze, v kočáře a na koních. Koncert Melody Makers a prohlídky zámku jsou zahrnuty v ceně vstupného.


Zdroj: MZe ČR, 9. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 21:49