Agris.cz - agrární portál

Stále více mladých chce na zahrádkách pěstovat např. zeleninu

9. 10. 2015 | ČTK

Mladé rodiny v Plzeňském kraji, ale i jinde mají v posledních třech letech stále větší zájem o zahrádkaření. Chtějí se tak přiblížit přírodě, mít vlastní výpěstky a relaxovat tímto způsobem. Po letech propadu zahrádkaření zažívá renesanci, hlavně ve větších městech. Na prodejní výstavě zahrádkářů Plzeňského kraje a okresu Cham to ČTK dnes řekli Jan Hinterholzinger, člen rady Českého zahrádkářského svazu (ČZS) z Domažlic a šéf územního sdružení Plzeňska Jan Urban.

"Zájem o zahrádkaření by byl, ale nejsou zahrádky. Pokud se někde uvolní, tak si nové členy každá organizace zajišťuje sama. Některé mají zahrádky ve svém vlastnictví, některé jsou v pronájmu od soukromníků, některé jsou městské," uvedl Urban, který zastupuje sever a jih Plzeňska a krajské město, kde je 60 organizací s 3500 členy, jejichž počet se drží. Z toho mladých do 35 let už je deset procent.

"Mladí jsou hodně vidět na soutěžích svazu pro mladé zahrádkáře, kde je účast i úroveň rok od roku větší," řekl Hinterholzinger. Podle něj je to hodně díky silné popularizaci lokálních zdravých potravin.

"Sem tam ubude nějaká organizace. Například na Plzni-jihu nenašli předsedu a 100 lidí vypadlo," řekl Urban. Podle něj při zániku hrozí konec společenského života v obcích, protože hasiči a zahrádkáři byli vždy hlavními organizátory akcí na vesnicích.

"Mladí hledají relaxaci a možnost, kde vypustit děcka. U toho už chtějí mít tři stromy, záhonek jahod, rajčat, cibule, česneku i víno a dýně i citrusy," uvedli oba funkcionáři ČZS. Letošní sucho ovlivnilo úrodu. "Ale nakonec ta produkce je. Do poslední chvíle jsme nevěděli, co se tu bude vystavovat. Nakonec je to plné," řekl Urban. Ti, co hodně zalévali vodou z řek a studní, nakonec úrodu mají.

V ČR je kolem 150.000 zahrádkářů, z toho asi osm procent mladých do 35 let. "Jejich počet klesá. O to se zasloužili především naši politici, protože kvůli novému občanskému zákoníku jsme museli předělávat stanovy a je tam tolik byrokracie, že nikdo nechce dělat funkce a rozpadají se nám organizace," řekl Hinterholzinger.

V Bavorsku je podle něj velká finanční i morální podpora zahrádkářů ze strany státu, okresu i obcí. "Umí také lépe čerpat evropské dotace a navíc byrokracie u nich není tak velká," řekl. Landrát je šéf okresní organizace zahrádkářů a na jeho úřadu je odbor pro zahradnictví a péče o krajinu. Například v okrese Cham, který má 1,5krát více obyvatel než Domažlice, je 50.000 zahrádkářů, na Domažlicku 700.

Václav Prokš dr


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 03:27