Agris.cz - agrární portál

V moštárnách v Ústeckém kraji roste zájem o pasteraci nápoje

12. 10. 2015 | ČTK

Sezona moštování v Ústeckém kraji vrcholí. Provozoven v regionu přibylo, zvýšil se i počet dnů, kdy se ovoce zpracovává. Podle majitelů moštáren výrazně roste zájem o pasterizaci šťávy. Vlastní mošt tak mohou pít lidé i v zimě, řekli ČTK provozovatelé moštáren.

Sklizeň jablek je na severu Čech zhruba v polovině. "Podobně jako v jiných částech republiky jsou kvůli vedrům plody menší, na druhou stranu je jich dost, jarní mrazy tentokrát téměř nebyly, takže uvidíme za tři týdny," řekl ČTK předseda Unie ovocnářů severočeského regionu Milan Hanč.

V moštárnách může skončit dvacet až třicet procent ze sklizně. Zájemců o zpracování ovoce na šťávu rok od roku roste. "K moštu se lidé po dlouhé pauze před pár lety začali vracet. Vzpomněli si, jak v dětství pili ovocné šťávy. Vliv na jeho popularitu může mít i změna životního stylu," uvedl Hanč.

Ceny za zpracování moštu se proti loňsku neliší. Provozovatelé do nich promítají to, jakou mají technologii, zda ovoce před moštováním myjí a podobně. Zákazníci většinou zaplatí od dvou do pěti korun za kilogram. Na fronty se musí připravit hlavně o sobotách a nedělích.

Denně dvě až tři tuny ovoce přetvoří na mošt v provozovně v Děčíně. "Deset zaměstnanců ve dvou směnách má teď plné ruce práce," řekl ČTK majitel Valdemar Grešík, který zprovoznil pálenici a moštárnu před třemi lety. Moštování ovoce včetně umytí a plnění do přinesených nádob vyjde na čtyři koruny za litr. Za pasterizaci se platí pět korun za litr, takový nápoj se plní pouze do krabic, třílitrová stojí 22 korun. "Přibývá příznivců pasterizace, protože chtějí mošt pít třeba i v únoru. Konzervace doma je pracná a vypít velké množství moštu za tři dny, než se zkazí, zase většinou nejde," řekl Grešík.

Stejnou zkušenost mají v moštárně a palírně v České Kamenici. "Pasterování je teď trend, zákazníci odejdou s nápojem, který jim vydrží několik měsíců a nemusí už se o nic starat," řekl ČTK spolumajitel moštárny Jan Kotouč.

Moštárny, které provozuje Český zahrádkářský svaz, většinou končí provoz v závěru října. Jiné mají otevřeno celoročně. "Stává se, že druhá vlna zákazníků přichází před vánočními svátky, když zjistí, že tolik uskladněných jablek nesní," zmínil Kotouč. Někteří však místo do moštárny pak už míří rovnou do palírny.

Radka Fialová kš


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:41