Agris.cz - agrární portál

Stát má 86.000 ha neblokované půdy, potřeboval by trojnásobek

12. 10. 2015 | FinančníNoviny.cz

Státní pozemkový úřad (SPÚ) v současné době hospodaří s 86.000 hektary zemědělské půdy, která není zatížena žádnými blokacemi. Pokud by ale stát měl v plném rozsahu vyhovět požadavkům všech ministerstev, potřeboval by zhruba 290.000 hektarů. V České televizi to dnes řekla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Od roku 1993 Pozemkový fond a následně z něj vzniklý SPÚ privatizovaly podle Maradové téměř 600.000 hektarů zemědělské půdy, což představuje zhruba výměru Ústeckého kraje. Naopak současná rezerva 86.000 hektarů je objem, který dříve SPÚ někdy prodal za jediný rok. "Bylo to všechno v souladu se zákonem. Lidsky ale nerozumím tomu, že nebyla vůle a zájem udělat takové legislativní kroky, které by výprodeji státní zemědělské půdy zabránily dříve," řekla Maradová, která je v čele SPÚ od loňského června.

Koncepčnímu budování rezervy státní půdy by měla pomoci novela zákona o SPÚ. Státu by umožnila využívaní předkupních práv, směnných smluv nebo také výkupu pozemků. "Nepředpokládám ale, že bychom se vrátili na výměru z roku 2015," podotkla Maradová.

Koncepci rezervy státní zemědělské půdy se SPÚ snaží stavět právě na požadavcích jednotlivých ministerstev. Potřebných 290.000 hektarů je podle Maradové velmi rozumné číslo. "Stát bude potřebovat řešit protipovodňovou a protierozní ochranu nebo výstavbu komunikací," dodala ředitelka SPÚ.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 12. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 19:37