Agris.cz - agrární portál

Ministr Jurečka: Mistrovství v orbě pomáhá podpořit zájem o zemědělství a ukazuje na význam půdy jako nenahraditelného bohatství

12. 10. 2015 | MZe ČR

Tisková zpráva – V orbě koňmi, historickou technikou a také dvouradličnými pluhy závodili v Dolním Újezdě u Litomyšle účastníci 42. mistrovství republiky v orbě. Soutěž, kterou vyoráním slavnostní brázdy zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka, každoročně pořádá Společnost pro orbu České republiky spolu se Střední školou zahradnickou a lesnickou v Litomyšli.

„Kvalita zemědělské půdy ovlivňuje zemědělskou výrobu. O tom, že je třeba s půdou, jako základním výrobním zdrojem a nenahraditelným bohatstvím, zacházet šetrně a s úctou, není pochyb. Každý dobrý hospodář si to jistě uvědomuje. Těší mě, že, Mistrovství v orbě je akce přichystaná pro celou rodinu, protože hlavně u mladší generace je důležité podpořit zájem o zemědělství a ukázat, že to je jedno z nejkrásnějších a nejdůležitějších povolání,“ řekl ministr Marian Jurečka.

O významu půdy svědčí jistě také to, že Organizace spojených národů vyhlásila rok 2015 Mezinárodním rokem půdy. Cílem Mistrovství republiky v orbě je poukazovat na dobrý vztah k půdě a k jejímu správnému obhospodařování. U orby dochází v posledních letech ke změnám, které jsou z velké části ovlivněny zdokonalováním pluhů a jejich přídavných zařízení. Důležité je, aby používané technologie a stroje přispívaly k ochraně půdy před poškozováním její úrodnosti, aby se v dobré kvalitě uchovala i pro budoucí generace.

Letošního Mistrovství, které se konalo o uplynulém víkendu, se zúčastnil rekordní počet oráčů. V kategorii klasických dvouradličných pluhů jich bylo 21 a po 7 jich bylo v kategoriích dvouradličné otočné oboustranné pluhy, historická technika a koňská spřežení.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 12. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 09:04