Agris.cz - agrární portál

Vědci usilují o navýšení mokřad a podmáčených ploch v krajině

12. 10. 2015 | ČTK

Vědci na mezinárodní konferenci v Českých Budějovicích řeší otázku navýšení počtu mokřad a podmáčených ploch. Tvrdí, že z nich odpařená voda může ochlazovat klima, což je prý přínos zejména s ohledem na globální oteplování, které zasahuje střední a jižní Evropu zejména v letních měsících. Na konferenci prezentuje své poznatky 160 odborníků nebo zástupců ochrany přírody z Evropy, z Austrálie, Izraele, Alžíru nebo Iráku.

Hlavním význam mokřadů je v tom, že pomáhají udržet vodu v krajině. Vědci se proto snaží najít způsob, jak zabránit jejímu odtoku. To platí především pro země typu České republiky, které jsou v otázce vody závislé především na srážkách.

"Na mokřady se někdy mylně nahlíží jako na ekosystémy, které ztrácejí vodu nadměrným výparem. Ale ve skutečnosti se tento jejich výpar zpátky rychle do krajiny vrací. Jde teda o podporu malého vodního cyklu, na němž jsme byli dříve daleko více závislí," uvedl odborník na mokřady Jan Květ.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:34