Agris.cz - agrární portál

Největší obchod v historii pivovarnictví. Anheuser-Busch InBev kupuje majitele Prazdroje

13. 10. 2015 | ČT 24

Tato suma představuje například hodnotu dvou ročních rozpočtů České republiky. Spojení dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, představuje vůbec největší transakci v historii pivovarnického byznysu.

Firmy ve společném prohlášení uvedly, že AB InBev zaplatí za jednu akcii svého největšího konkurenta 44 liber v hotovosti. Je to zhruba 50 procent nad závěrečnou cenou akcií SABMiller ze 14. září, den před zprávou o zájmu AB InBev o druhého největšího výrobce piva na světě. Poprvé nabídl AB InBev za jednu akcii SABMilleru 38 liber. Nabídku minulý týden

zvýšil na 42,15 GBP v hotovosti. Podle pondělních zpráv AB InBev naposledy nabízel 43,50 libry za akcii svého nejbližšího konkurenta.

Anheuser-Busch InBev vlastnil dosud na tuzemském trhu pivovar Samson

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Belgičané tehdy vlastnili Pivovary Staropramen, ale z českého trhu se stáhli v roce 2009. Skupina se sem vrátila loni, kdy ovládla menší z českobudějovických pivovarů - Samson. S tím větším, Budvarem, vede dlouholeté spory o užívání názvu Budweiser. 

Celosvětově spadá pod křídla skupiny AB InBev kolem 200 značek.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal tehdy převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě. Do jeho portfolia spadají značky Gambrinus, Radegast, Velkopopovický Kozel či slovenský Šariš.


Zdroj: ČT 24, 13. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:29