Agris.cz - agrární portál

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy, letos budou lovit déle

13. 10. 2015 | ČTK

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji. Kvalita ryb je velmi dobrá, přírůstky budou vinou velkého sucha menší než loni. Rybáři budou lovit každý den až do začátku prosince, tedy o tři týdny déle než loni. Čtyři firemní střediska by měla ve 200 rybnících odlovit shodně jako loni zhruba 600 tun ryb, z toho 550 tun kaprů, řekl ČTK ředitel Václav Voráček. Firma se 400 rybníky letos prodává ryby za loňské ceny.

"Začali jsme s menšími rybníky. Každý rok jsme končili kolem 15. listopadu. Ale letos budeme lovit až do začátku prosince, protože není voda, jak na sádkách, tak v rybnících. A tím, že máme sádky pod rybníky, tak to bude problém," uvedl Voráček. Firma se proto snaží výlovy roztáhnout do delší doby, aby si sádky nezaplnila hned.

Letos největší, osmašedesátihektarový rybník Myslív, budou klatovští rybáři lovit 3. a 4. listopadu. Příští týden firma vyloví stejně velký Hnačov, oba na Klatovsku.

V minulých letech lovila firma na podzim asi 150 rybníků. "Protože ale letos není voda, tak budeme některé rybníky s násadou a plůdkem přelovovat, abychom je dali do rybníků, kde alespoň nějaká voda je," řekl ředitel. Také tyto rybníky se ale musí vypustit.

Klatovské rybářství letos prodává ryby za loňské ceny. "Ceny pro vánoční trh budou vycházet z těch loňských a budou přibližně stejné," uvedl ředitel bez konkrétních čísel. Podle informací ČTK loni prodávali obchodníci na západě Čech živé kapry od 90 po 110 korun za kilogram.

"Kontrolní odlovy a rozbory potvrdily velmi dobrou kvalitu ryb. Ale přírůstky jsou letos slabší. Vinou nedostatku vody se ryby nedostaly do neúrodnějších částí rybníků," uvedl Voráček. Kvůli teplotám a případným kyslíkovým deficitům se omezilo krmení.

Klatovské rybářství bude mít na vánoční trh připravené veškeré hmotnostní spektrum ryb v dostatečném množství. Z podzimních výlovů vyveze na západní trhy téměř polovinu produkce a zhruba čtvrtinu zpracuje ve svém provozu v Tajanově. Prioritou pro firmu je předvánoční prodej v Česku.

Z podzimních výlovů bude tvořit 80 procent kapr, zbytek tolstolobik, amur, lín, štika a sumec. Z vedlejších ryb jsou nejvíce žádané dravé ryby a poté amur a uzené výrobky z tolstolobika. Podnik plánuje jako loni celkovou roční produkci 1100 tun ryb, z toho 800 tun kaprů.

Václav Prokš kš


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:31