Agris.cz - agrární portál

Výbor: Ministerstvo by mělo vytvořit zákon o prodeji půdy

14. 10. 2015 | ČTK

Zemědělský výbor dnes doporučil ministerstvu zemědělství, aby vytvořilo zákon o prodeji půdy. Agrární komora ČR totiž chce, aby zemědělci měli předkupní právo na pozemky, na kterých hospodaří. Má jít o jeden z nástrojů, který by zemědělce motivoval k větší péči o půdu a také o nástroj v boji proti suchu. Zemědělci v ČR často hospodaří na pronajaté půdě a nejsou tak zainteresováni na potřebných investicích.

Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka má podobný zákon v právním řádu většina států. "Zklidnil se tam trh se zemědělskou půdou a zkrátka to funguje. Předkupní právo není jen výmysl českých sedláků, ale funguje to všude jinde ve světě," apeloval dnes na členy výboru Hlaváček. Předseda výboru Jaroslav Faltýnek (ANO) však upozornil na to, že na Slovensku se tento zákon dostal i před Ústavní soud.

Zákonodárci také doporučili ministerstvu, aby zvýhodnilo zemědělce, kteří hospodaří v oblastech postižených suchem. Měli by mít snazší přístup k evropským dotacím. Zároveň by měli zemědělci dostávat dotace na plochu, které nyní jsou pouze na půdu, i na plochu rybníků.

Vláda by podle poslanců měla také aktualizovat přístupy k výstavbě vodních děl. Ministr životního prostředí by pak měl připravit návrh, kterým by se zjednodušilo posuzování dopadů na životní prostředí pro výstavbu rybníků.

Podle studie, kterou si nechal zpracovat Státní pozemkový úřad, je polovina zemědělské půdy v ČR ohrožená suchem. Extrémně ohrožené plochy zabírají osm procent zemědělské půdy a mimořádně ohrožené plochy čtyři procenta. Nyní budou odborníci hledat řešení, jak by se zemědělci měli k nedostatku vláhy v půdě postavit.

Nejohroženější jsou Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko, špatná situace je i na Litoměřicku, Třebíčsku a Lounsku. Studie vznikala od loňského prosince a měla za úkol vytipovat zranitelné oblasti.

Celkové ohrožení suchem se vyhodnocovalo podle stavu v polovinách vegetační sezóny, podle podílu vysýchavých půd, podílu půdy ohrožené erozí a dalšími kritérii. Zemědělská půda zabírá zhruba 54 procent území Česka.

Ministerstvo zemědělství počítá v příštím roce mimo jiné s novým dotačním programem na udržení vody v krajině, bude podporovat výstavbu, obnovu nebo odbahnění rybníků. Přesné parametry podpory zatím nejsou známy.

Podle rozhodnutí vlády by měla vzniknout státní strategie na boj se suchem do poloviny roku 2017. Premiér Bohuslav Sobotka ale chce, aby základní strategické dokumenty vznikly do konce roku 2016.

Dlouhotrvající sucho a horko letos způsobovalo komplikace po celé zemi, i nyní je většina vodních toků hluboko pod svým běžným průtokem. Vědci očekávají, že podobně teplých a suchých let bude přibývat.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:10