Agris.cz - agrární portál

Bohdanečský rybník po dvou letech vyloví rybáři

15. 10. 2015 | ČTK

Po dvou letech se v den státního svátku 28. října uskuteční výlov Bohdanečského rybníka. Největší rybník na Pardubicku, který existuje přibližně od roku 1470, je po rozsáhlých opravách a odbahnění. ČTK to dnes řekl Adolf Vondrka, majitel firmy Rybniční hospodářství.

"Začátek sháňky, kdy rybáři začínají plašit ryby, je o půl osmé. V osm hodin se zvedá síť," řekl k výlovu Vondrka.

Lidé tradičně na hrázi ochutnají rybí speciality, letos se bude připravovat uzený kapr, kapří hranolky, rybí polévka a grilovaný pstruh. Bohdanečtí rybáři chtěli letos nabídnout jinou variantu řízku z kapra.

"Kapří hranolky se tak často nedělají. Jsou to prořezané filety na tenké nudličky, je to kapr bez kostí. Kapr se udí na přírodno na bukovém dřevě," řekl Vondrka.

Ryby jsou podle Vondrky v dobré kondici. Rybník je napájený z Opatovického kanálu a produkci tolik neovlivnily horka a sucha. Kromě kapra si lidé mohou na hrázi koupit i štiku, možná bude i v nabídce candát, lín nebo okoun.

"Uvidíme, jaká bude nabídka. Možná bude i candát, pokud přežil ta tepla, a další ryby," řekl Vondrka.

Doprovodnou akcí bude tradiční loučení s ptáky, pozorování ptactva a přednáška odborníků na Polákově poloostrově. Opatovický kanál, který rybník napájí, loni oslavil 500 let od svého zprovoznění a je národní technickou památkou. Rybník je součástí Národní přírodní rezervace zejména jako významná ornitologická lokalita.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:24