Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině škodí kůrovec nejvíc v lesích Třebíčska, ukázaly lety

15. 10. 2015 | ČTK

Na Vysočině škodí kůrovec nejvíc v lesích Třebíčska, naopak nejméně poškozené jsou v letošním mimořádně suchém roce lesní porosty v nejvyšších polohách kraje. Stav lesů zjišťovali úředníci kraje a radnic počátkem tohoto měsíce pomocí několika monitorovacích letů. Kůrovcová ohniska zaznamenali do map a budou o nich jednat s vlastníky lesů, uvedl v dnešní tiskové zprávě krajský radní Zdeněk Chlád (ČSSD).

"Nejnepříznivější situace je v části okresu Třebíč, kde je výskyt ohnisek velice častý," uvedl Chlád. Napadené smrky se z letadla dají poznat podle rezavějícího jehličí. Po upřesnění pochůzkou v terénu budou úředníci projednávat nezbytné kroky s majiteli lesů. "Pro zabránění dalšího šíření kůrovců je důležité včasné zpracování či asanace napadeného dřeva," upozornil radní.

Problémy s kůrovcem se ale na Vysočině netýkají jen Třebíčska. I lesní podniky hospodařící na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a na Žďársku, které oslovila počátkem měsíce ČTK, uvedly, že od konce prázdnin těží jen souše a stromy napadené kůrovcem. Kupříkladu Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku počítá s tím, že objem poškozeného dřeva bude představovat kolem deseti procent jeho roční těžby. Situace je podle některých lesníků ještě horší v některých teplejších částech republiky.

Lesy zabírají třetinu území Vysočiny. Jejich letecké sledování se provádí vždy na přelomu léta a podzimu.

Kontrolami lesů se nyní spolu s odbornými lesními hospodáři zabývají i úředníci měst na Vysočině. "Pokud zjistí stromy napadené kůrovcem, zasílají vlastníkům výzvy k nápravě - odtěžení napadených stromů," uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Majitelům lesů, kteří by nemocné stromy do jara nezlikvidovali, hrozí pokuta. "Zatím nebylo nutné někde sáhnout k nějakým opatřením, úřad s vlastníky lesů spíše komunikuje o nutnosti zásahů, poskytuje poradenství," sdělil ČTK mluvčí města Jihlavy Radek Tulis.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:49