Agris.cz - agrární portál

Česko se musí podle Cílka naučit s vodou zcela nově hospodařit

15. 10. 2015 | ČTK

Česko vstupuje do nového klimatického období, v němž bude čím dál větší roli hrát minimální spotřeba energie, úspory ve vodohospodářství a nové způsoby hospodaření s vodou ve městech a krajině. Země, které to nezvládnou, se budou propadat do chaosu, řekl dnes geolog a klimatolog Václav Cílek z Geologického ústavu Akademie věd ČR na konferenci Zelené bydlení. Česká republika bude podle něj více ohrožena nejen vlnami veder, ale i přívalovými srážkami, stále s nimi ale nepočítá a neumí ani dešťovou vodu dostatečně využít.

"Naše klima se více posouvá do klimatu středozemní oblasti. Tam vidíme tu nutnost mít sběr vody, plnění cisteren, malých vodních nádržích. Musíme počítat s tím, že ne na celém území a ne každým rokem, ale že přeci jen přívalové deště přicházejí častěji," řekl ČTK Cílek.

Do budoucnosti se podle něj navrhují tři strategie, jak hospodařit s vodou. První z nich je využití vodních nádrží a rybníků. Třeba třeboňská soustava rybníků zachytila během povodní 2002 víc vody než například Vltavská kaskáda, uvedl klimatolog. Vodní nádrž podle něj pomůže k tomu, aby minimální průtoky vody fungovaly a řeka nevyschla, u rybníků pak několik desítek metrů do okolí.

Za další opatření považuje Cílek zvýšení retence vody v krajině, aby byla schopna jí zachytit co nejvíce. Třetí opatření se pak dotýká měst a v nich velice důsledného sběru vody. Jednou z možností je i využívání takzvané šedé vody, splaškové odpadní vody bez fekálií a moče.

Počasí bude extrémnější než v minulosti. Podle klimatologa budou sice zimy v Česku teplejší, ale lidé se musejí připravit na několikadenní holomrazy. Po teplém podzimu mohou přijít náhlé velké přívaly sněhu. Už nyní vzhledem ke klimatickým změnám prší častěji na podzim a zimní období se posouvá do jara. To pak začíná zprudka. V létě má být více tropických dnů a vln veder.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:36