Agris.cz - agrární portál

Rožnovský skanzen představí staré odrůdy, pěstuje jich desítky

15. 10. 2015 | ČTK

Staré odrůdy ovoce, brambor i obilovin, z nichž některé se téměř již nevyskytují, představí Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Muzeum ve svém areálu Valašská dědina některé staré odrůdy pěstuje. Je jich asi 70 nebo 80, na výstavě Valašský hortikomplex jich bude představeno 15, řekl dnes ČTK zaměstnanec muzea Miroslav Románek, který výstavu připravuje. Akce nazvaná Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex 2015 začne v sobotu, potrvá do 25. října.

Návštěvníci na výstavě uvidí odrůdy staré i století, které se pěstovaly na Valašsku i v jiných částech země. K vidění budou například odrůdy jablek Gdánský hranáč či Jeptiška. Staré odrůdy se podle Románka běžně již nevyskytují. "Pěstují je spíš jen nadšenci, kteří se tím zabývají," podotkl.

Lidé budou moci plody starých odrůd porovnat se současnými. "Ty jsou většinou větší a pěknější. Výtěžnost u starých odrůd je také mnohem menší," uvedl Románek. K vidění budou zejména jablka a hrušky, ale také brambory, které muzeum pěstuje od 30. let minulého století.

Část výstavy se bude věnovat zpracování konopí, připraveny budou ukázky zpracování, prezentovány budou také výsledné produkty s konopím, například těstoviny, oleje, kosmetika či cukrovinky.

Pořadatelé připravili na 25. října v budově Sušáku přednášku odborníka Miroslava Přasličáka o pěstování jabloní v malých zahrádkách. "Přednáška je zdarma, určená pro širokou veřejnost," uvedl Románek. Pro školy jsou určeny speciální výukové listy.

Skanzen návštěvníkům během roku ukazuje také typické sezonní práce na Valašsku, hojně navštěvované jsou programy připomínající vánoční a velikonoční svátky. Muzeum si letos připomíná 90 let od svého založení, loni jím prošlo 264.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:58