Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství Jurečka představil v Bělehradě prvního agrárního diplomata České republiky v Srbsku

15. 10. 2015 | MZe ČR

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes na pracovní cestě v Srbsku představil nového agrárního diplomata Pavla Svobodu, jednal se srbskou ministryní zemědělství Snežanou Bogosavljević Bošković o situaci v mléčném sektoru a spolupráci v zemědělském obchodě i ve vodním hospodářství a zahájil den otevřených dveří české zemědělské technologie ve Staparu. Z Bělehradu zástupci českého Ministerstva zemědělství odcestují do Albánie.

„První zemí, kde mohu oficiálně představit zemědělského diplomata je Srbsko. Pavel Svoboda zde bude mít za úkol podporovat obchodní spolupráci českých potravinářů, zemědělců a podnikatelů se srbskými partnery,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.  Česká republika v současnosti zřizuje síť agrárních diplomatů na zastupitelských úřadech ČR ještě v Rusku, Číně a Saúdské Arábii.

V Bělehradě jednal Marian Jurečka se srbskou ministryní zemědělství Snežanou Bogosavljević Bošković o agrárním zahraničním obchodu, který dosáhl v posledních dvou letech nejlepších výsledků od vzniku samostatné Republiky Srbsko v roce 2006.

„Naše země velmi dobře spolupracují v oblasti kontroly rostlinné produkce. Ministerstvo zemědělství je připraveno poskytnout také zkušenosti svých expertů na lesnictví, veterinární péči, rybářství a bezpečnost potravin,“ uvedl Jurečka.

Srbsko a Česká republika spolupracují ve vodohospodářské sféře. Čeští odborníci pomohli svými zkušenostmi při řešení popovodňové obnovy a protipovodňové ochrany po záplavách, které postihly Srbsko v loňském roce. Kontakty spolu udržují také české a srbské zemědělské university. Zahradnická a Agronomická fakulty Mendelovy university v Brně dlouhodobě přijímá nadané srbské studenty.

Ministr s ministryní probírali i složitou situaci na evropském trhu s mlékem, jehož producenti se v posledních měsících potýkají s nízkými výkupními cenami.

Po jednání se Marian Jurečka v obci Stapar zúčastnil otevření nové odchovny selat, pro kterou dodala svoji technologii česká firma. Na akci prezentovaly své výrobky a zemědělskou techniku další české zemědělské a potravinářské podniky.

Obrat agrárního zahraničního obchodu ČR se Srbskem v letech 2010 až 2013 vzrostl z 349 milionů korun na 680 milionů. V loňském roce dosáhl obrat 676 milionů korun. Mezi nejvýznamnější položky, které se z České republiky do Srbska vyváží, patří sušené mléko a smetana, potravinové přípravky, přípravky k výživě zvířat, výrobky z obilí, lihoviny a od roku 2013 pivo. V dovozu ze Srbska do ČR převažuje již tradičně slunečnicový olej, ovoce, víno, čerstvá i mražená zelenina a v posledních letech také přípravky k výživě zvířat.

V pátek se v Tiraně sejde ministr Marian Jurečka s albánským ministrem zemědělství Edmondem Panariti, kde spolu budou mluvit o situaci na trhu s mlékem, zvýšení vývozu albánské zemědělské produkce od ČR a možnostech dovozu české zemědělské techniky a technologií pro potravinářský průmysl.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 15. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 02:24