Agris.cz - agrární portál

Šéf Lesů ČR: Letos čekáme lepší hospodářský výsledek než loni

18. 10. 2015 | eurozpravy.cz

Lesy ČR za prvních osm měsíců letošního roku hlásí hrubý zisk 4,864 miliardy korun. V porovnání s koncem července to je zvýšení o 467 milionů korun. Do státního rozpočtu by měl podnik letos odvést téměř 8,3 miliardy korun.

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Za vlastní výrobky a služby Lesy ČR za leden až srpen utržily 8,532 miliardy korun, těžba činila 5,231 milionu metrů krychlových dřeva.

Za celý letošní rok Lesy ČR podle dřívějších vyjádření předpokládají hrubý zisk na úrovni 5,04 miliardy korun. Tržby za vlastní výrobky a služby by měly letos dosáhnout 11,27 miliardy korun. Předpokládaná těžba je vyčíslena na 7,67 milionu metrů krychlových dříví.

Loni Lesy ČR zvedly čistý zisk o 70 procent na rekordních 6,8 miliardy korun z předloňských 3,99 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo mimořádné rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun.

"Pravděpodobně budeme mít lepší hospodářský výsledek, než byl v loňském roce," řekl v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Dosavadní nižší odhad zdůvodnil obavami z ekonomického vývoje v letošním roce. Zdůraznil, že i při očekávaném lepším hospodaření Lesy ČR dále investují do pěstební činnosti a svého majetku.

Úspory na provozu firmy Szórád v pořadu dokládal na právních službách, za které podnik dříve platil i 9000 korun za hodinu a nyní je hodinová sazba 1700 korun. Firma si podle něj také víc než dřív hlídá, které právní služby bude zadávat externě. "Většinu právních kauz si řešíme sami ve firmě," řekl Szórád. Náklady na právní služby tak podle něj podnik letos plánuje třetinové ve srovnání s tím, co bylo dříve zvykem.


Zdroj: eurozpravy.cz, 18. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:17