Agris.cz - agrární portál

Přemnožení hlodavci způsobili v lesích škodu za 145 milionů korun

19. 10. 2015 | Denik.cz

Přemnožení hlodavci během letošní zimy napáchali trojnásobné škody proti běžným rokům. Poškozeno je 1450 hektarů lesa, hlavně buky. Škoda je přibližně 100.000 korun na hektar, tedy kolem 145 milionů korun, řekl Roman Modlinger z Útvaru lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Nejvíce okousaných stromů je na Litoměřicku.

Hlodavci se podle Modlingera přemnožili kvůli mírné zimě. Dalším faktorem byla sněhová pokrývka, která v poškozených místech ležela dlouhodobě. „Neměli tak přístup k jiné potravě, tedy většinou k travám," uvedl Modlinger.

Situace je podle něj o to vážnější, že myši okusují buky, a nikoliv nejvíce rozšířené smrky. „Buk je dřevina, kterou se snažíme do lesa vnést za poměrně vysokých nákladů. Stává se, že po sedmi osmiletech po založení bukové kultury dojde k jejímu zničení, nebo minimálně vážnému poškození," dodal.

Lesníci podle něj sice mohou použít repelenty na odpuzení hlodavců, ty se ale právě letos na Litoměřicku neukázaly příliš účinné. Navíc jsou drahé, dodal.

Jak velké budou škody letos, se nedá předem určit. Bude záviset na tom, jaká bude zima, doplnil Modlinger.

V Česku jsou lesy na 2,67 milionu hektarů. Nejvíc zastoupenou dřevinou je smrk, pomalu roste podíl buku a dubu. Při umělé obnově se loni skoro ve 40 procentech vysazovaly listnaté stromy.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 19. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:12