Agris.cz - agrární portál

Z Hradeckého rybníka v Tovačově vylovili o víkendu na 60 tun ryb

19. 10. 2015 | ČTK

Zhruba 60 tun ryb, zejména kaprů, vylovili o víkendu rybáři z Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Atraktivní akce každoročně láká lidi ze širokého okolí. Výlov si za oba dny nenechalo ujít kolem 10.000 návštěvníků, řekl ČTK vedoucí sádek Rybářství Tovačov Zdeněk Zahradníček.

Do Hradeckého rybníka, který má asi 45 hektarů, rybáři jako každý rok vypustili tisíce násad. Podle Zahradníčka přírůstku ryb neuškodilo ani letní extrémní sucho, byť hladina rybníku oproti jiným letům znatelně poklesla. "Měli jsme v rybnících tak půl metru vody minus. Nenastaly problémy, zvládli jsme to," uvedl Zahradníček. Část násad ale spořádali kormoráni.

Většina vylovených ryb je určena na vánoční trh, část půjde rybářským svazům na zarybnění dalších revírů. Ceny by se podle Zahradníčka oproti loňskému roku příliš měnit neměly. Kilogram kapra do 2,5 kila živé váhy stojí 82 korun, o sedm Kč dražší je stejné množství ryby nad 2,5 kilogramu. Kromě kapra rybáři vylovili i amury, tolstolobiky, sumce i několik candátů.

Hradecký rybník měl před rozdělením na několik vodních ploch původně přes 150 hektarů. Za zakladatele rybníků v Tovačově je považován jeden z významných držitelů panství a zámku Jan Tovačovský z Cimburka. Povolení k této činnosti získal v roce 1464. Třicetiletá válka však napáchala na rybnících v zemi velké škody, nevyhnuly se ani Tovačovu. V okolí města bylo v roce 1654 celkem 24 rybníků, ale z toho jen dva byly osazeny.

Rybníky na Tovačovsku obnovili rybáři až po druhé světové válce. Hradecký rybník v roce 1953 obnovilo Státní rybářství Přerov a v roce 1977 ho rozdělilo na čtyři samostatné rybníky. Podle Zahradníčka budou zbylé rybníky vyloveny v příštích týdnech.

jav mha


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:15