Agris.cz - agrární portál

AFP: Jak Adam Smith bojuje proti plýtvání s potravinami

19. 10. 2015 | ČTK

Adam Smith se pustil do boje proti plýtvání s potravinami. Na průmyslovém severu Anglie si otevřel restauraci, kde se podávají pokrmy připravené výhradně z potravin, které unikly popelnicím. Jeho projekt se velmi rychle rozšířil, píše agentura AFP.

Adam Smith nemá nic společného se svým jmenovcem z 18. století, teoretikem ekonomického liberalismu a autorem slavného spisu Pojednání o podstatě a původu bohatství národů.

Jeho projekt započal v prosinci 2013 v chudé čtvrti Armley v Leedsu. Jeho impérium, Real Junk Food Project, má nyní na 120 restaurací po celém světě. Jeho podniky jsou v Austrálii, Francii, Jižní Koreji, Spojených státech a dokonce až v Nigérii.

"Lidé nás začínají brát vážně," prohlašuje Adam Smith, který právě v britském parlamentu seznamoval se svým bojem proti plýtvání potravinami a naservíroval poslancům pokrmy připravené z potravin získaných z popelnic.

Jeho koncepce je prostá: zachraňuje potraviny, které by se jinak vyhodily, především proto, že mají prošlou záruční lhůtu, a přeměňuje je v chutné pokrmy. Od počátků jeho Real Junk Food Project (RJFP) bylo takto v jeho podnicích zhodnoceno téměř 200 tun potravin.

Podle OSN je téměř třetina potravin vyrobených ve světě pro lidi každoročně ztracena nebo vyhozena. Jde přibližně o 1,3 miliardy tun.

Podniky RJFP, nabízející jídla za dobrovolný příspěvek zákazníka, obcházejí nařízení zakazující v Británii prodej prošlých potravin.

"Zjišťujeme sami, zda je potravina vhodná ke konzumaci, a to tak, že ji ochutnáme nebo očicháme," vysvětluje Adam Smith.

Jeho prvotním záměrem nebylo nakrmit chudé. Ale mnohde se jeho systém stal prostředkem, jak pomáhat lidem s nízkými příjmy nebo zcela bez příjmů.

Důchodkyně Shena Cooperová s pomocí 90 dobrovolníků řídí podnik RJFP Elsie´s v Northemptonu v centrální části Anglie.

"Někteří lidé přicházejí na kávu a kousek koláče a přinesou nějaké ty knížky. Jiní ale nemají žádné prostředky, aby mohli nějak přispět," vysvětluje.

Dobrovolníci musejí připravovat chutné pokrmy z toho, co najdou. Nedávno u Elsie´s pozvaný šéfkuchař přetvořil místní produkty s prošlou záruční lhůtou v přímo gurmánský pokrm: jako předkrm se podávaly crostini s hruškovou omáčkou, párky s polentou a jako desert fíky v čokoládě.

"Děje se tolik šokujících věcí. Skutečnost, že se s letadlem obletí půlka světa, aby se dovezly banány, které se pak hodí do popelnice, je k smíchu," říká Shena Cooperová.

V Brightonu dává Adam Buckingham najíst každý týden 200 lidem v jednom kostele. Mezi potravinami, které takto poskytuje, jsou šunka Serrano a čokoláda. "Každého překvapuje, že všechny tyto potraviny mohly skončit v popelnici," říká a vyzývá ke změně zákonů.

Dvě podnikatelky, Tessa Cooková a Saasha Celestialová-Oneová, vytvořily aplikaci Olio, která je určena k navazování kontaktů mezi spotřebiteli, kteří mají přebytek potravin, a těmi, kdo se snaží potraviny zhodnotit.

"Udělaly jsme si průzkum trhu a zjistily jsme, že třetina lidí je nešťastná, když má potraviny vyhodit," vysvětluje Tessa Cooková.

K systému se už připojilo mnoho soukromníků a podniků. Zatím je omezen jen na Londýn, ale Tessa Cooková chce jeho pole působnosti brzy rozšířit.

pel hej


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:20