Agris.cz - agrární portál

Lidé se podepisovali na sochu krávy, chtějí omezit týrání

19. 10. 2015 | ČTK

Lidé se dnes na pražském Jungmannově náměstí podepisovali na petiční archy a na sochu spoutané krávy. Podpořili tak požadavek aktivistů, aby Evropská unie zakázala vývoz živých zvířat do zemí mimo EU. Zvířata podle nich při delší přepravě trpí, navíc jsou v některých zemích týrána. Ministerstvo zemědělství s omezením doby převozu v zásadě souhlasí, musel by ale platit pro celou Evropskou unii, sdělil dnes mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

"Není možné dále tolerovat nevýslovné utrpení evropských zvířat během přepravy a porážky mimo EU. Česká republika dlouhodobě podporuje myšlenku nahradit obchodování se živými jatečními zvířaty obchodem s masem," řekla zástupkyně pořádající organizace Compassion in World Farming v ČR Romana Šonková.

Podle organizace jsou pro porážku, výkrm nebo chov vyvezeny ročně z EU tři miliony živých zvířat. Z ČR to bylo podle dat aktivistů za první tři čtvrtletí loňského roku přibližně 6000 zvířat. Aktivisté žádají, aby se mohla zvířata přepravovat jenom po dobu osmi hodin. Tím by podle nich mohla vzniknout logistická překážka, kterou by přepravci nechtěli řešit a od dlouhých převozů by mohli ustoupit.

"Problematika omezení přepravy jatečných zvířat na osm hodin je v rámci Evropské unie dosud otevřená otázka. Tuto otázku je nutno ještě diskutovat v rámci všech členských států," řekl Jordán. V Česku vnitrostátní zákaz přepravy na více než osm hodin platí. U zvířat, která nejsou určená na porážku, by se omezení vytvářet nemělo, dodal.

Podle Jordána by musel případný zákaz platit pro všechny evropské státy. "Rovněž není dosud zpracována studie dopadu takového opatření na chovatelský sektor, trh a přepravu zvířat v rámci Evropské unie," uvedl.

Nejvíce se zvířata podle materiálů aktivistů dováží do Libye, zejména z Rumunska, Španělska a Francie, dále do Jordánska a Turecka.

Pražská zastávka sochy je šestou ze sedmi na cestě z Anglie přes Francii, Německo a Polsko do Říma, kde svou pouť ukončí 23. října. Socha bude nakonec se všemi podpisy doručena Evropské komisi.

drh jw


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:13