Agris.cz - agrární portál

Vodohospodáři si stěžují na pytláky lovící ve zdrojích pitné vody

20. 10. 2015 | ČTK

Vodohospodáři ze státního podniku Povodí Moravy zaznamenali, že přibývá pytláků, kteří loví dravé ryby v nádržích sloužících jako zdroje pitné vody. Lidé k nim mají přístup zakázaný. Letos již správci toků na Moravě zadrželi u vodárenských nádrží 22 pytláků, což je dvakrát více než loni. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Gabriela Tomíčková.

Nejvíce pytláků se vydává na lov právě v tomto období, kdy začala sezona lovu dravých ryb. Největší problémy s nimi jsou na nádržích Vír a Mostiště na Vysočině a u nádrže Slušovice ve Zlínském kraji. Hlídky z Povodí Moravy ale pravidelně kontrolují všechny zdroje pitné vody.

Pro pytláky jsou nádrže využívané jako zdroje pitné vody lákavé z mnoha důvodů. Nekonají se v nich výlovy a jsou plné dravých ryb, které lze ulovit bez zdlouhavého vysedávání u prutů. Navíc některé štiky, boleni a sumci z těchto nádrží jsou mnohem větší než ryby z řek a nádrží, kde je lov povolen.

Dravé ryby jsou pro nádrže dodávající pitnou vodu důležité. Loví v nich kapry, plotice a cejny, kteří se živí zooplanktonem. S jeho pomocí se daří udržovat vodu v těchto nádržích čistou.

"Zooplankton vodu čistí. Pytláci mohou rybolovem tyto biotopy poškodit. Někteří dokonce loví na pět prutů najednou," uvedla mluvčí povodí. Po dopadení jim hrozí pokuta až 20.000 korun.

Vladimír Klepáč kš


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:37