Agris.cz - agrární portál

Rybáři mohou začít žádat o dotace, nyní o 283 milionů korun

22. 10. 2015 | ČTK

Chovatelé ryb mohou ode dneška žádat o dotaci z Operačního programu Rybářství. Nyní je pro ně připraveno přes 283 milionů korun. Příjem žádostí skončí 3. listopadu. Přes 70 milionů korun jde z národního rozpočtu, zbytek z Evropské unie. Do konce roku se uskuteční ještě jedno kolo žádostí, v něm stát plánuje chovatelům přispět skoro 20 milionů korun na propagaci rybářských produktů, uvádí na svých webových stránkách Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

Nyní mohou chovatelé žádat o peníze na inovace, vybudování moderních průtočných systémů s dočišťováním, aby zvýšili chov kvalitních ryb. O peníze si mohou říci i lidé, kteří chtějí vysazovat úhoře říčního v povodí řek Labe a Odry.

Dotace jsou součástí nového Operačního programu Rybářství, ze kterého půjdou peníze až do roku 2020. Celkem je v něm připraveno 855 milionů korun z Evropské unie, dalších 245 milionů korun dodá stát. "Zaměření dotací v novém programu bude širší, budou o ně moci požádat například začínající rybáři na rozjezd svého podnikání. Největší díl podpory budeme směřovat na výstavbu, rozšíření a modernizaci sádek, líhní a rybníků nebo na vybavení do rybochovných zařízení," uvedl dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Oproti minulému období je rozpočet programu o 107 milionů vyšší.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:34