Agris.cz - agrární portál

Prvním kolem hodnocení Svatomartinských vín prošla většina vzorků

23. 10. 2015 | ČTK

Prvním kolem hodnocení Svatomartinských vín prošlo 258 z celkem 301 přihlášených vzorků vín. Další mladá vína mohou ještě vinaři do hodnocení přihlásit. Vinařský fond očekává, že na trh letos půjde rekordních 2,6 milionu lahví. Dnes to uvedl v tiskové zprávě.

Letošní bílá a růžová Svatomartinská vína budou podle odborníků plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a s jemným aromatickým profilem a červená zase hebká, sametová s ovocným koncem.

"Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grepfruitová, s jemnými angreštovými tóny. Veltlínské červené rané přináší lehce hrozinkovo medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů jako jsou, limetky, mandarinky a grepfruit," uvedl Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra

Růžová Svatomartinská vína si letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. "Červená vína budou obecně v letošním roce obzvlášť vydařená. Budou svěží, nádherně ovocitá, se sametovým koncem. Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky, čerstvě vařená povidla a sušené ovoce, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny zavařených lesních plodů jako borůvky, brusinky, doplněné o květinové tóny," uvedl Babisz.

Na základě splnění kvalitativních požadavků byla značka Svatomartinské udělena zatím 258 vínům 75 vinařství, ale celkový počet bude jasný až po druhém kole hodnocení 29. října. Do prvního kola bylo přihlášeno celkem 301 vín ze 78 vinařství a vyřazeno bylo 14 procent vzorků.

Letošní horké léto, které skončilo nakonec pro révu vinnou zachraňujícím deštěm, vtisklo do letošních hroznů podle odborníků výjimečné hodnoty cukru. To se odrazí i v produkci Svatomartinských, kterých se letos chystá rekordních 2,6 milionu lahví. Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo mezi bílými odrůdy Müller Thurgau, u růžových vede Svatovavřinecké a u červených Modrý Portugal.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:30