Agris.cz - agrární portál

Svatomartinská vína templářů se připravují k distribuci do obchodních řetězců!

23. 10. 2015 | Agris

V pondělí 11. 11. si konečně budeme moci připít mladými Svatomartinskými víny, a odstartovat tak svátek všech milovníků moravských a českých vín. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží, s výraznou ovocnou příchutí, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter.

Podle prvních odhadů předložili vinaři k hodnocení až 2,6 milionu lahví Svatomartinského vína 2015. Označení Svatomartinské však mohou nést pouze ta moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria.

Hned první kolo hodnocení, které proběhlo v pátek 22. 10. v Národním vinařském centru ve Valticích, a kde profesionální degustátoři posuzovali vinaři zaslané vzorky, přineslo Templářským sklepům Čejkovice čtyři vína s označením Svatomartinská! 

Letos budou v templářské nabídce odrůdy Müller Thurgau, Modrý Portugal, Svatovavřinecké Rosé a také Muškát moravský. Jsou to mladá vína ročníku 2015, svěží,  ovocitá, s příjemným charakterem aroma a s vyváženým obsahem cukrů a kyselin. Vinařské družstvo očekává kolem 220 000 kusů prodaných láhví, což nárůst oproti minulému roku o cca 15%.

Kompletní seznam všech vín se známkou Svatomartinské 2015 bude znám po 29. říjnu, kdy proběhne druhé kolo hodnocení. Vína, která budou moci nést značku Svatomartinské, budou následně zveřejněna na webu www.wineofczechrepublic.cz.

Dle podmínek Vinařského fondu, který vydává licenční známky na Svatomartinská vína, mohou zpracovatelé uvést tato vína do prodeje až na svatého Martina, tedy 11. listopadu, který letos přinese Svatomartinské už pojedenácté! Templářské sklepy Čejkovice přijaly opatření, které má předčasnému prodeji zabránit. Kartony se Svatomartinskými víny jsou potištěny upozorněním povolujícím otevření kartonů a zahájení prodeje vín až 11. listopadu 2015.

Mgr. Lukáš Lukáš, obchodní a marketingový ředitel vinařského družstva k tomu dodává: „Proti ročníku 2014 jsou Svatomartinské vína 2015 mnohem plnější, harmoničtější a bohatší na strukturu i množství aromatických látek. Je to dáno příznivým ročníkem 2015, který byl mnohem teplejší než ročník 2014 a hlavně průběh sklizně během září a října neovlivnily negativně dešťové srážky jako v roce 2014. Hrozny jsou zcela zdravé, zralé, vybarvené, voňavé s dostatečným množstvím cukrů a optimálním množstvím kyselin. Rok 2015 dozrál do výjimečné jakosti. Mohl by  se tak řadit k těm vůbec nejkvalitnějším vínům od roku 2005, kdy byla značka Svatomartinské z iniciativy Vinařského fondu uvedena na trh poprvé!“

Vychutnejte si originální a kvalitní templářská vína. Aktuální informace lze sledovat na Facebooku Templářské sklepy Čejkovice a na stránkách www.templarske-sklepy.cz, kde lze vína i objednávat.

Kontakty a bližší informace


Zdroj: Agris, 23. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:00