Agris.cz - agrární portál

Ministr Jurečka bude diskutovat o budoucnosti potravinářství

26. 10. 2015 | ČTK

O budoucnosti českého potravinářství, novele zákona o významné tržní síle, levných dovozech zahraničních potravin, či podpoře národních značek kvality dnes budou na Žofínském fóru diskutovat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman nebo předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). Zástupce veterinářů přednese informace o současných trendech v obchodě s masem a dalšími živočišnými komoditami.

Novelu zákona o významné tržní síle nyní projednávají zákonodárci v Poslanecké sněmovně. Vládní předloha mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih.

Sněmovní zemědělský výbor doporučil, aby se zakázaným zneužitím významné tržní síly stalo nově také provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

Podle ministerstva zemědělství je současná praxe někdy taková, že odběratel si může kdykoli vyžádat audit, který předem ohlásí, ale audit platí dodavatel. Jde přitom o desítky tisíc korun. Ministerstvo soudí, že audity jsou zbytečné, protože výrobce kontrolují již státní orgány, navíc si firmy obnovují každoročně mezinárodní certifikáty.

Obchodníci naopak tvrdí, že novela zhorší možnost vyjednávání. Potraviny podle nich zdraží a na pultech se bude častěji objevovat zboží z dovozu.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:03