Agris.cz - agrární portál

Na škody po kormoránech chce Jurečka poslat 15 milionů korun

26. 10. 2015 | ČTK

Rybářům, kterým způsobili škody kormoráni velcí, chce za letošní rok jako odškodné poslat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) celkem 15 milionů korun. Novinářům to řekl před zasedáním vlády, která bude o dotaci rozhodovat. Výši odškodnění ministr předem konzultoval s rybářskými organizacemi. Kolik rybáři dostanou, se bude odvíjet od počtu hektarů rybníků, na kterých jednotlivá rybářství hospodaří a na kterých kormoráni lovili, uvedl Jurečka.

Finanční škody způsobené zvířaty na českých rybnících se podle Rybářského sdružení ČR loni zvýšily na 158 milionů korun. Největší problémy přitom způsobily právě tažné populace kormorána velkého, které mají na svědomí ryby v hodnotě skoro 89 milionů korun.

Zatímco v předchozích letech získávali rybáři státní kompenzaci za škody způsobené kormoránem, po jeho vyškrtnutí ze seznamu zvláště ohrožených druhů je náhrada nulová. V roce 2013, kdy stát naposledy ztráty hradil, šlo zhruba o 23 milionů korun. Vyplácelo je ministerstvo životního prostředí.

Podle sdružení vyškrtnutí kormorána ze seznamu, díky němuž měl být od dubna 2013 snazší jeho odlov, nepomohlo.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 21:16