Agris.cz - agrární portál

Vzdát se zcela uzenin není podle odborníka na výživu nutné

27. 10. 2015 | ČTK

Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek ČTK.

"Pokud doporučení WHO povede k tomu, že lidé začnou víc přemýšlet o tom, kolik uzenin a jakého druhu za den zkonzumují, bude to jen dobře. I mezi uzeninami se dají vybrat velmi kvalitní výrobky, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin," řekl a dodal, že pokud výrobci po tomto doporučení WHO přestanou vyrábět uzeniny nízké kvality, s nízkým podílem masa, vysokým podílem soli a tuku, tak to bude jedině dobře.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že uzeniny mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se ocitly ve stejné skupině karcinogenů jako tabák či azbest.

Podle Suchánka ale velmi záleží na druhu uzeniny, zda jde o šunku nejvyšší jakosti, špekáček, párek či uzený bůček. "Je potřeba si říct, že jsou uzeniny rizikovější a méně rizikové. Například je možno preferovat šunku vařenou před zauzenou, ale pořád i ta zauzená je zdravotně výrazně přijatelnější než některé druhy špekáčků či klobás," vysvětlil.

Uzeniny by podle Suchánka měly být jen doplňkem jídelníčku, není vhodné dát si je k snídani, svačině, obědu i večeři. "Když si ale někdo dá k snídani chleba se šunkou nejvyšší jakosti, tak si nemyslím, že z toho dostane nádorové onemocnění," zdůraznil.

Zpráva WHO uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent.

Ke vzniku nádoru přispívá podle Suchánka více vlivů, vedle stravy také kouření, nedostatek pohybu, složení stravy jako celku, nadměrný přísun energie, kdy se tvoří zásoby nitrobřišního tuku. "Doporučení je tedy vytržené z kontextu, nádorová onemocnění je multifaktoriální. Rakovina tlustého střeva je zejména o kombinaci nadbytečné konzumace červeného masa, které je špatně tepelně upravené, s nedostatečnou konzumací zeleniny a nedostatečnou pohybovou aktivitou," shrnul.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 14:08