Agris.cz - agrární portál

Šindelová opravuje hráz rybníka, hrozilo protržení

27. 10. 2015 | ČTK

V Šindelové na Sokolovsku začala oprava hráze rybníka Tajch. Poškozená hráz rybníka hrozila prolomením a voda skrz ní prosakovala do přilehlých částí obce. Kvůli opravě obec vypustila rybník už loni na podzim, na rekonstrukci se ale nepodařilo sehnat dotaci. S financováním teď Šindelové pomůže dotace z ministerstva životního prostředí, řekl ČTK starosta obce Jaroslav Benda (ČSSD). Náklady jsou odhanuty na dva až čtyři miliony korun. Rekonstrukce potrvá zřejmě do konce listopadu.

"Hrázi hrozilo protržení a voda skrz ní prosakovala natolik, že zatápěla sklepy okolních domů. Problémy s tím měla například i hospoda. Voda se nám objevovala i ve výkopech. Loni na podzim jsme proto rybník vypustili, na opravu se ale nepodařilo sehnat peníze. Až letos jsme získali dotaci," řekl Benda.

Kvůli vypuštěnému rybníku ale letos obec přišla o rekreační sezonu. "Rybník Tajch býval v minulosti velice oblíbenou rekreační lokalitou. Potom ale přišlo střídání majitelů hospody, navíc byla slabá léta. Dnes už má hospoda opět stálého majitele a bylo i horké léto, rybník jsme ale měli vypuštěný," uvedl starosta.

V budoucnu má ale Šindelová v plánu návštěvníky k Tajchu znovu nalákat. Podle Bendy chce obec zmodernizovat přilehlý kemp. Rekreanti by tak znovu k rybníku mohli dorazit už příští sezonu.

stu jpt


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:22