Agris.cz - agrární portál

Pivovar neuspěl ve sporu se státem kvůli špatné radě od úřadu

27. 10. 2015 | ČTK

Pivovar Nymburk neuspěl ve sporu se státem, od kterého žádal téměř 2,6 milionu korun jako náhradu údajné škody způsobené špatnou radou od celního úřadu. Stížnost pivovaru dnes zamítl Ústavní soud (ÚS). Nález zveřejnil na svém webu.

Pivovar podle stížnosti dostal od celního úřadu nesprávný pokyn ohledně odečtu ztrát při stáčení piva do plechovek. Pozdější kontrola ale ztráty neuznala. Pivovar se tak dostal do vyšší daňové sazby a musel za rok 2005 dodatečně zaplatit spotřební daň. Ředitel pivovaru Pavel Benák ČTK řekl, že zatím není s rozhodnutím soudu seznámen, a proto jej nebude komentovat.

Žádost o prominutí daně ministerstvo financí zamítlo. Následovala žaloba na stát podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

Obvodní soud pro Prahu 1 pivovaru nevyhověl, neuspěl ani u Městského soudu v Praze a Nejvyššího soudu. Ve prospěch pivovaru nezasáhli ani ústavní soudci. Problém spatřují v tom, že pivovar nepodal správní žalobu proti původnímu daňovému rozhodnutí.

Dopady a oprávněnost doměřené daně měl primárně řešit správní, nikoli civilní soud. "Jestliže se tak nestalo, v řízení odškodňovacím na téma nesprávného úředního postupu tak již učinit nelze," rozhodli ústavní soudci.

tmd apn kš


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 17:48