Agris.cz - agrární portál

Letošní ročník středočeských vín bude nadprůměrný

29. 10. 2015 | ceskenoviny.cz

Letošní ročník středočeských vín bude nadprůměrný. Přispělo k tomu i slunečné počasí, které zvýšilo cukernatost hroznů, vína tak mají vyšší kvalitu. Ta ale není jen o cukernatosti, ale také o fyziologické vyzrálosti, zdravotním stavu hroznů a podobně. Vyplývá to z vyjádření středočeských vinařů.

Střední Čechy nejsou typickým vinařským regionem. Víno se zde pěstuje jen na Mělnicku a Kutnohorsku, kde vinice zabírají asi 400 hektarů. Na území ČR je okolo 17.500 hektarů vinic, z toho více než 16.000 hektarů na Moravě.

Cukernatost části hroznů letos dosáhla kvality přívlastkových vín, a to i v místech, kde to není příliš obvyklé. Například ve Výzkumné stanici vinařské Karlštejn, kde je zhruba deset hektarů vinic. "Letošní ročník je nejlepší za posledních šest, sedm let," uvedl vedoucí stanice Zdeněk Beneš. Mezi podařené odrůdy podle něj patří Ryzlink rýnský, Rulandské modré, bílé i šedé nebo Sylvánské zelené.

Z okolí Karlštejna letos vinaři sklidili zhruba 20 tun hroznů, odhad produkce je okolo 12.000 až 14.000 litrů vína. Poprvé budou zájemci moci ochutnat mladé víno z Karlštejna 11. listopadu, kompletní produkce bude do prodeje uvedena na počátku příštího roku.

Množství letních slunečných dnů zlepšilo kvalitu hroznů také na Mělnicku. I v tomto regionu bude letošník ročník patřit mezi ty vydařené. "U raných odrůd není rozdíl tak patrný jako u těch, co dozrávají později," řekl ČTK Karel Hejduk z Vinařství Kraus. Pozdními odrůdami jsou například Ryzlink rýnský nebo Rulanské modré. Poptávka ve vyšší kvalitativní řadě převažuje podle Hejduka právě například po ryzlincích v několika variantách, tramínu, Hibernalu nebo Rulandském šedém.

Letošní produkce vinařství bude také vyšší než v předchozích letech, a to podle odhadu o 15 až 20 procent. Vyrobit by zde měli okolo 150.000 litrů vína.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 29. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:33