Agris.cz - agrární portál

Rybáři po dvou letech opět lovili Bohdanečský rybník

29. 10. 2015 | ČTK

Kolem 3000 lidí se dnes přišlo podívat na výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku. Výlov se konal po dvou letech, protože loni rybník prodělával rozsáhlou revitalizaci a odbahnění. Rybník o rozloze asi 100 hektarů je největším existujícím rybníkem bývalé pernštejnské soustavy budované na přelomu 15. a 16. století. Doprovodnou akcí letošního výlovu bylo loučení s ptáky v národní přírodní rezervaci Bohdanečský rybník.

Dnešní úlovek činil přibližně deset tun kaprů, celkový bude znám až příští týden, kdy rybáři vyloví i druhou část rybníka. "Celkem by z rybníka mohlo být kolem 20 tun ryb," odhadl na dotaz ČTK majitel firmy Rybniční hospodářství Adolf Vondrka. Proti jiným rybníkům je to však výrazně méně, protože Bohdanečský rybník je součástí rezervace a jeho hospodářské využití pro chov ryb je ochranou přírody omezené. "Rybník se nasazuje asi na pětinu kapacity. Například sumce či amura v rybníku vůbec chovat nesmíme," řekl Vondrka.

Výlov Bohranečského rybníka je tak podle něj především společenskou událostí a podívanou, která láká lidi z širokého okolí. Dnes mohli lidé na hrázi ochutnat rybí speciality. Připraven byl uzený kapr, rybí polévka či grilovaný pstruh a kapr. "Návštěvníků proti minulým letům opět přibylo. Všechno občerstvení jsme vyprodali," řekl Vondrka. Vedle dominantního kapra rybáři z vody vytáhli candáty, štiky a líny.

Přes letošní mimořádné sucho a teplo jsou kapři z Bohdanečského rybníka v dobré kondici. Rybník, na rozdíl od jiných, totiž nedostatkem vody netrpí, protože je napájen labskou vodou z Opatovického kanálu. Ke kvalitě ryb přispívá i nízká obsádka rybníka. Na jiných rybnících však podle Vondrky byly kvůli vysokým teplotám menší přírůstky ryb.

Rybniční hospodářství má v Pardubickém kraji v péči 52 rybníků, z nichž obvykle vyloví 220 až 250 tun ryb. "Letos budeme u dolní hranice, odhadujeme celkový výlov kolem 200 tun, možná i méně. S výlovy jsme začali na konci září a potrvají do poloviny listopadu," řekl Vondrka.

Ceny ryb pro letošní vánoční trh podle něj budou vzhledem k nepříznivému vývoji počasí a slabším výlovům zřejmě vyšší o několik korun na kilogramu. Zatímco loni byl kilogram kapra první třídy od Rybničního hospodářství za 79 korun a u výběrového kapra za 89 korun, letos by se cena měla přehoupnout přes 80 a 90 korun. Tříkilový kapr by tak mohl zdražit o šest až devět korun, uvedl Vondrka.

Zdeněk Rychtera hj


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:02