Agris.cz - agrární portál

Pardubický pivovar chystá provoz sítě stylových restaurací

29. 10. 2015 | ČTK

Pardubický pivovar chystá provoz sítě stylových restaurací a pivních klubů. První restauraci otevře v úterý za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana v hotelu Slavia ve Svitavách. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva Leoš Kvapil.

Pivovar si hledá místa v historických objektech, které mají zajímavý příběh a hodí se k chystanému konceptu. V nejbližší době chce v Pardubickém kraji otevřít šest až sedm šenků U Viléma a Porter klubů. Oba typy podniků mají být na jednom místě zároveň.

"Pivovar má pronajatou dvacítku svých restaurací, ale nemají jednotný styl, v nich chceme náš koncept postupně sjednocovat, vybírat vhodnější místa. Jinak naše pivo se točí ve stovkách restaurací v republice," řekl Kvapil.

Hotel Slavia pochází z 18. století a dlouhé roky byl zavřený. Jde o tři domy, pivovar vlastní jednu třetinu trojdomí a do oprav investoval okolo 30 milionů korun. Hotel navštěvoval například podnikatel Oskar Schindler, který za druhé světové války zaměstnával v nedalekém Brněnci více než tisícovku Židů, čímž je zachránil od smrti v plynových komorách vyhlazovacích táborů.

Podobu nekuřácké restaurace navrhl architekt Roman Svojanovský. Stylový nábytek i nástěnné obrazy mají připomínat pozdní středověk a raný novověk a odkazovat na rod Pernštejnů, zejména na Viléma II., který tradici pivovarnictví v Pardubicích založil. Pivní klub je ve stylu konce 19. století. Od roku 1890 se totiž vaří ve městě tmavé pivo Porter.

"Zvažujeme, že se spojíme s dalšími podnikateli, kteří by naše nové restaurace provozovali. Takhle postupují i ostatní pivovary," dodal Kvapil.

Pardubický pivovar loni uvařil přibližně 85.000 hektolitrů piva, letos plánuje, že se jeho produkce bude blížit 100.000 hektolitrů piva. Export společnosti činí zhruba čtvrtinu výroby, pivovar vyváží pivo na Ukrajinu, do Ruska, na Slovensko či do Dánska nebo Polska.

jlc hj


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:44