Agris.cz - agrární portál

Kvůli letnímu suchu jsou letos kapři z Pohořelic o trošku menší

1. 11. 2015 | ČTK

Letošní kapři jsou sice kvůli letnímu suchu ve srovnání s uplynulými lety trochu menší, společnost Rybnikářství Pohořelice z Brněnska je ale dodá tuzemským zákazníkům na vánoční stoly ve stejné kvalitě a za stejnou cenu jako v minulosti. ČTK to dnes řekl její ředitel Jiří Osička. Letní vedra neumožňovala kapry přikrmovat tak, jak tomu bývá obvykle. Firma hospodaří na bezmála 140 rybnících a na vánoční stoly tuzemských zákazníků dodá 600 tun kaprů ročně.

"Voda byla v létě až příliš teplá. V rybnících měla až 30 stupňů Celsia. Hrozily úhyny ryb a nemohli jsme tak přikrmovat kapry, jak jsme zvyklí a jak jsme si přáli," vysvětlil Osička.

Důsledkem veder je to, že letos bude mít firma více kaprů v 1. kategorii, což jsou ryby s váhou do 2,5 kilogramu, a trochu méně kaprů s váhou okolo tří kilogramů. Ti tvoří kategorii výběr. Ceny ale firma nezmění. Za kilogram kapra v 1. kategorii zaplatí zákazník 79 a za kilogram výběrové ryby 89 korun.

Společnost má označení Pohořelický kapr chráněné ochrannou známkou. Ročně prodá až 1100 tun kaprů, přičemž přibližně 40 procent z nich míří na vývoz. Prodává je na Slovensku, v Polsku a Rakousku. "Právě to, že mnoho ryb směřuje na vývoz nám umožní vybrat je tak, že tuzemský zákazník dostane na Vánoce to, nač je zvyklý," vysvětlil Osička. Připomněl, že občan ČR zkonzumuje ročně zhruba 1,2 kilogramu kapra, přičemž rybáři se snaží, aby tuzemští zákazníci měli větší zájem o domácí sladkovodní ryby.

Právě proto pořádá Rybnikářství Pohořelice již tradiční veřejný výlov rybníku Vrkoč na Brněnsku. Dnes výlov po třech dnech skončil. Podívat se na práci rybářů, ochutnat rybí speciality nebo si koupit ryby přišlo přes 40.000 lidí.

"Zájem byl letos, vzhledem k mimořádně zdařilému počasí, obrovský. Nabídli jsme nejen porcované ryby, ale i živé ryby. Důležité je i to, že lidé si na nich mohou u vody pochutnat a snad tak zjistí, že i naše sladkovodní ryby stojí za to," doplnil Osička. Rybnikářství Pohořelice patří k největším rybnikářstvím v České republice.

Vladimír Klepáč jpt


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:23