Agris.cz - agrární portál

Česku podle expertů chybí krizový plán pro případ sucha

2. 11. 2015 | ČTK

Česku chybí krizový plán pro případ sucha, který by například umožnil regulovat odběry vody a stanovoval pravomoci úřadů. Je také třeba vytvářet nové náhradní zdroje vody a nikoli zvyšovat poplatky za odběr podzemní vody, což chystá ministerstvo životního prostředí. Shodli se na tom účastníci dnešního semináře k problematice sucha a pitné vody, který se konal v Senátu. "Seminář měl přispět k vytvoření vládní koncepce, kterou chce mít kabinet do konce příštího roku," uvedl místopředseda horní komory Ivo Bárek (ČSSD).

"Jako hlavní nástroj překonání zdrojových potíží vidíme výstavbu poldrů a přehradních nádrží, které v případě přebytku povrchové vody dokážou dotovat zdroje podzemní vody a vytvářet tak zásoby na kritická krizová období sucha," uvedl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák.

Znovu kritizoval záměr ministerstva životního prostředí, které chce do roku 2022 postupně zdražit poplatky za odběry podzemní vody na čtyřnásobek ze současných dvou korun za metr krychlový. Podle Baráka to nepovede k dalším úsporám ve spotřebě vody, která se za uplynulých 20 let snížila o čtvrtinu. Poplatky platí vodohospodářské společnosti, polovinu dostávají kraje a druhou polovinu Státní fond životního prostředí. SOVAK na rozdíl od ministerstva předpokládá, že zdražení by mělo vliv i na zvýšení ceny vodného pro obyvatele, k čemuž za nynějšího stavu podle Baráka není důvod.

Barbora Tomčalová ze Svazu měst a obcí upozornila na to, že Česko na rozdíl od krizového plánu pro případ záplav nemá podobný scénář pro sucho. Podle ní by měl umožnit v důvodných případech odběr pitné vody nad povolené limity, omezení dodávek vody vybraným podnikům nebo stanovení pravomoci úřadů. "Je prostě nezbytné, aby byla skutečně jasně daná kompetence úřadům, co mají dělat," shodovala se Tomčalová s Barákem.

Vrchní rada Pavel Punčochář z ministerstva zemědělství potvrdil, že koncepce by měla obsahovat opatření, která by zabránila dopadům sucha a nedostatku pitné vody. Mezi opatření by mohlo patřit zadržování povrchové vody na českém území, připojení obcí na dostatečné zdroje povrchových vod, propojení vodárenských soustav a také zajištění funkčnosti vodovodů.

mhm mha


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 17:41