Agris.cz - agrární portál

Vodohospodáři obnoví pozorovací vrty u Nových Mlýnů

3. 11. 2015 | ČTK

Vodohospodáři obnoví pozorovací vrty u vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku, a budou tak sledovat případné změny v podloží u nádrže a průsaky z této soustavy tří nádrží. Monitorovací systém, důležitý pro jejich bezpečnost, by měla tvořit soustava 30 vrtů. Ty současné jsou ale nefunkční, řekla ČTK mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Práce přijdou na zhruba milion korun.

Původní vrty vznikly v sedmdesátých letech minulého století při budování vodního díla Nové Mlýny. Měly by být 4,5 až deset metrů hluboké. Z každého z nich ční nad povrchem asi půlmetrová trubka. Celkem 26 vrtů bude nutné udělat znovu, čtyři budou obnoveny.

Nejvíce je poškodili vandalové a zloději. Vrty jsou zanesené. Zloději kdysi rozkradli horní část, která měla funkci poklopu a vrt samotný chránila. Nově budou všechny vrty zapuštěny pod terén, díky čemuž by měly pozornosti zlodějů uniknout.

Kontrola prostřednictvím vrtů je důležitá kvůli údržbě a opravám nádrží. Jen s jejich pomocí lze sledovat dění v podloží. Upozornit mohou na poruchy, které by mohly způsobit v budoucnu zásadnější problémy. Nové Mlýny patří k největším vodním dílům na Moravě. Využívány jsou k rekreaci, jsou rájem rybářů, přičemž prostřední z nádrží je chráněnou ptačí oblastí.

Vladimír Klepáč hj


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:12