Agris.cz - agrární portál

Vinařské firmy letos dodají na trh více mladých vín

3. 11. 2015 | ČTK

Vinařské firmy letos dodají na trh více mladých vín než v minulých letech. Zásluhu na tom má především dobrá úroda. Některé firmy uvedou na trh až o několik desítek procent více lahví než loni. Ročník bude prý slibný i co do kvality, míní vinaři.

Například Zámecké vinařství Bzenec letos vyrobí 60.000 lahví svatomartinského vína, což ve srovnání s předchozími roky představuje nárůst až o 40 procent. "Reagujeme tak na sílící poptávku po mladém víně, které získává na oblibě. Letos na trh uvedeme Müller Thurgau, žádané Veltlínské červené rané, rosé Svatovavřinecké a červené Svatovavřinecké. Tato vína budeme letos vůbec poprvé lahvovat," uvedl obchodní ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Ivo Kaňovský.

Mladá vína bude firma dodávat do restaurací i hypermarketů. Obliba mladých vín podle Kaňovského roste. "Dnes můžeme říct, že zastínila mladá vína zahraniční produkce. Ročník 2015 se jeví jako ročník pěkných svěžích vín s typickým odrůdovým charakterem a příjemnou aromatikou," řekl.

Vyšší prodej očekává i Vinařství Lahofer, které mladá vína prodává pod vlastní marketingovou značkou. První vína tak už firma dala v předstihu do prodeje před otevíráním prvních lahví svatomartinského, které budou na trhu od 11. listopadu. "Naše vinařství letos navýšilo objem vyrobených mladých vín o zhruba 15 procent oproti loňsku. Mladý LAHOFER je tradičně polosuché bílé víno vyrobené z odrůd Muškát moravský a Müller Thurgau, Mladá LAHOFERKA je polosladké růžové víno, letos připravené z odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal," uvedl obchodní a marketingový ředitel Vinařství LAHOFER Daniel Smola.

V největší vinařské obci ČR, kterou jsou Velké Bílovice na Břeclavsku, vyrobili vinaři přibližně 100.000 lahví svatomartinského. "Letos jsme udělali svatomartinského asi o deset procent víc než loni, počasí bylo opravdu příznivé. Vyráběli jsme jej z odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský, Modrý Portugal a Zweigeltrebe rosé," uvedl velkobílovický vinař Milan Sedlák.

Podle odborníků byla letošní sklizeň nad dlouhodobým průměrem. "Nicméně cena vína stoupne asi o deset až 15 procent. Příčinou je prudce stoupající poptávka po moravské surovině a to způsobilo zvýšení nákupních cen," řekl generální ředitel společnosti Vinium Velké Pavlovice, a.s. Libor Výleta.

Značku Svatomartinské víno může letos užívat 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Letošní zájem vinařů předčil předchozí ročníky, přihlásili i více vzorků. Do prodeje může vyslat svatomartinská vína 113 vinařů. Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu letos půjde na trh až 2,3 milionu lahví svatomartinských vín, nejvíce v desetileté historii. Letošní ročník má mít i výjimečnou kvalitu.

Filip Vrána kš


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 18:21