Agris.cz - agrární portál

Klatovští rybáři loví druhý největší rybník v Plzeňském kraji

3. 11. 2015 | ČTK

Klatovští rybáři jsou nyní v polovině podzimních výlovů. Ryb bude dostatek, jejich kvalita je velmi dobrá, přírůstky budou ale vinou velkého sucha menší než loni. Při výlovu osmašedesátihektarového Myslíva, druhé největší vodní plochy Plzeňského kraje, to ČTK řekl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček. Cena živého kapra na hrázi i na vánočním trhu bude stejná jako loni. Na hrázi byla dnes 65 Kč/kg, v prosinci by se měla na pultech obchodů pohybovat mezi 90 až 110 Kč/kg.

Pokud plochy nezamrznou, budou rybáři lovit každý den až do začátku prosince, tedy o tři týdny déle než loni. Voda chybí na sádkách i v rybnících. Firma se snaží výlovy rozvrhnout do delší doby, aby si sádky nezaplnila hned. Čtyři firemní střediska by měla ve zhruba 100 rybnících odlovit shodně jako loni zhruba 600 tun ryb, z toho 550 tun kaprů, řekl ředitel společnosti se 400 rybníky.

"Plán bychom měli letos naplnit, i když nedostatek vody a vláhy nás trochu poznamenal. Kusy vypadá, že jsou, ale chybí tam nějaká deka přírůstku," uvedl Voráček. Většina rybníků měla podstav vody. Hlavní velké rybníky firmu ještě čekají a ty podle Voráčka rozhodnou.

Klatovské rybářství bude mít na vánoční trh připravené veškeré hmotnostní spektrum ryb v dostatečném množství. Z podzimních výlovů vyveze na západní trhy téměř polovinu produkce a zhruba třetinu zpracuje ve svém provozu v Tajanově. Prioritou pro firmu je předvánoční prodej v Česku.

Podnik letos prodává ryby za loňské ceny. "Ceny pro vánoční trh budou vycházet z těch loňských a budou přibližně stejné," uvedl ředitel. Konečná cena závisí na tom, jaké si obchodníci dají marže. Hlavní vánoční prodej začne podle Voráčka 19. prosince.

Podnik plánuje jako loni celkovou roční produkci 1100 tun ryb. Z toho 85 procent bude tvořit kapr, mezi osmi až deseti procenty amur, poté to bude objemem tolstolobik, dravé ryby a "něco málo lína". Pstruha a sivena letos firma vyloví celkem přibližně 160 tun.

Z Myslíva, který se loví vždy po dvou letech, plánují rybáři vylovit dnes a ve středu 650 metrických centů ryb, předloni to bylo o 100 centů více. "Trochu chybí deka na kusech vinou sucha a navíc jsme odchytávali také během roku," řekl ředitel.

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:09