Agris.cz - agrární portál

Vinaři letos slibují jeden z nejkvalitnějších ročníků vína

4. 11. 2015 | ČTK

Letošní rok bude pro vinaře jedním z nejkvalitnějších za poslední desítky let. Přispělo k tomu především teplé a slunné počasí, které včas přerušily zářijové srážky, zaznělo na dnešní tiskové konferenci Vinařské unie České republiky v Praze. Dokazuje to i letošní svatomartinské víno.

Podle ředitele Vinných sklepů Valtice Davida Šťastného se oproti loňsku sklízí až o 40 procent více hroznů, které jsou navíc v perfektním stavu. "Všechny hodnoty, jako například cukernatost hroznů, jsou nadprůměrné," řekl Šťastný, který úrodu označil za ročník století. Vzhledem k tomu vzrostla výkupní cena hroznů o šest až sedm procent.

Letošní rok byl pro révu příznivý od samého začátku. Díky dešťům na podzim roku 2014 byl na jaře v půdě dobrý vláhový systém a rovnoměrné rašení, další růst letorostů byl díky tomu nadprůměrný. "Kvetení révy proběhlo v brzkém termínu a hlavně v teplém a suchém období. Léto charakterizovaly vysoké teploty a sucho. Tím jsme se vyhnuli houbovým chorobám," vysvětlil ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Podle předsedy představenstva vinařství Znovín Znojmo Pavla Vajčnera přišly deště v pravou chvíli. "Doladily vývoj prakticky všech odrůd, zejména však těch, které dozrávají později. Hrozny proto mají vysokou cukernatost, přiměřená je i velikost bobulí," dodal.

Počasí tedy letos přálo všem odrůdám, lidé se mohou těšit především na skvělá červená vína či vína s přívlastkem. "Už teď víme, že rok 2015 bude ročníkem špičkových moravských červených vín," podotkl Šťastný. Podle něho lze světová červená vína dělat i na Moravě, o čemž svědčí jejich úspěchy na prestižních mezinárodních soutěžích.

Přesvědčit se o nadprůměrném ročníku budou moci lidé už 11. listopadu, kdy se otevřou lahve svatomartinského vína. "Perfektní kvalita hroznů a jejich vysoká vyzrálost se zákonitě promítne do charakteru vína. Letošní svatomartinská jsou dobře vyvinutá, zachovávají si svěžest a ovocnost, svůj mladistvý styl," popsal ředitel Vína Mikulov František Drahonský. I Pavel Vajčner očekává, že svatomartinská vína budou hebká, aromatická, svěží a s tóny vyzrálých hroznů.

Tradice pití svatomartinských vín pochází z doby vlády Josefa II., tedy z druhé poloviny 18. století. Obnovena byla před dvaceti lety takzvaným Moravínem nouveau. Vinařský fond v roce 2005 značku svatomartinských vín obnovil, letos se na trhu objeví 2,3 milionu lahví od 113 vinařství, tedy nejvíc v historii. Odborníci vybrali 369 vín ze 445 přihlášených: 167 bílých, 103 růžových a 99 červených. V roce 2005 to bylo 125.000 lahví.

Jiří Borovička


Zdroj: ČTK, 4. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:44