Agris.cz - agrární portál

Sklizeň vína v EU letos vzrostla, kvalita je velmi vysoká

5. 11. 2015 | Denik.cz

Sklizeň vína v Evropské unii v letošním roce vzrostla o 2,7 procenta na 171,2 milionu hektolitrů a kvalita vína i výnosy jsou díky teplému počasí velmi dobré. Itálie předstihla Francii a stala se největším producentem na světě, uvedlo dnes evropské sdružení zemědělských organizací COPA/COGECA.

„Letošní rok můžeme s klidem označit za vzorový," řekl agentuře AP zástupce pěstitelů vína v COPA/COGECA Thierry Coste. „Kvalita bude velmi dobrá a co se týče cen, není důvod, aby se podstatněji měnily," dodal.

Sklizeň v Itálii se zvýšila o 12 procent na 50,3 milionu hektolitrů. Podobně jako v řadě dalších evropských zemí i zde bylo dostatečně teplo a sucho na to, aby se škůdci příliš nerozmnožovali a aby vyrostly kvalitní hrozny.

Výrazně naopak klesla produkce ve Španělsku, kde se kvůli dlouhému suchu v jižních oblastech snížila o zhruba čtvrtinu na 40 milionů hektolitrů. I zde ale byla úroda vysoce kvalitní, řekl Javier Pozar ze španělského sdružení vinařů.

Sklizeň vína ve Spojených státech se letos odhaduje na více než 22 milionů hektolitrů. V Argentině, Chile a Austrálii se produkce pohybuje kolem 12–13 milionů hektolitrů ročně.

Také čeští vinaři si letos pochvalují kvalitu hroznů i hektarové výnosy. Podle dosavadní sklizně bude letošní rok nadprůměrný a výnos dosáhne patrně 6,5 tuny z hektaru, což je 1,5 tuny nad dlouhodobým průměrem, uvedl minulý měsíc Svaz vinařů.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 5. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:01