Agris.cz - agrární portál

MŽP chce snížit poplatky za vynětí půdy z půdního fondu

6. 11. 2015 | ČTK

Ministerstvo životního prostředí chce, aby se poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro rodinné domy snížily, nikoliv rušily, jak prosazovali poslanci TOP 09. Předložilo proto pozměňovací návrh k projednávanému zákonu o ochraně zemědělského půdního fondu, kterým se poslanci zabývají ve výborech.

"Návrh ministerstva na rozdíl od poslaneckého návrhu nedává výstavbu rodinných domů zcela mimo režim zákona, ale navrhuje výrazné snížení odvodů za odnětí zemědělské půdy pro individuální výstavbu rodinných domů," řekla dnes ČTK mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Z důvodové zprávy k ministerskému návrhu vyplývá, že lidé by na poplatku měli zaplatit za dům o ploše 200 metrů čtverečných maximálně 36 tisíc korun. Maximální odvod za metr čtvereční by měl být podle rezortu řízeného ministrem Richardem Brabcem (ANO) 180 korun. U staveb domů by se tak neměla zohledňovat ekologická váha prostředí, ve kterém se má stavět.

Sněmovna na konci září podpořila návrh opozičních poslanců, aby se u pozemků pro bytovou výstavbu nemuselo za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu platit vůbec nic. Mělo jít o případy, kdy na pozemcích umožňují bytovou výstavbu územní plány. Poslanci podpořili návrh i přes nesouhlas vlády.

Vláda argumentovala mimo jiné tím, že návrh je jen obtížně slučitelný s právem EU, protože osvobození od odvodů představuje veřejnou podporu, kterou upravuje unijní právo. Vláda také uvedla, že rozsáhlé plošné vyjmutí určité oblasti znamená vedle osvobození od poplatků i to, že takový zábor nebude veřejná správa posuzovat ani z hlediska ochrany zemědělského půdního fondu. Sněmovní výbor pro životní prostředí dal ve středu přednost ministerským změnám.

Poplatky by podle opoziční předlohy neměly odvádět ani kraje a obce při výstavbě silnic, osvobozeny by byly i veřejně prospěšné stavby, tedy třeba školy nebo hřiště. U staveb pozemních komunikací nemusí poplatek hradit stát, naproti tomu kraje a obce ho musí zaplatit.

U staveb pro bydlení podle návrhu TOP 09 nemá být nutný ani úřední souhlas s vynětím pozemku z půdního fondu, čímž by se výstavba rodinných domů podle předkladatelů usnadnila. Poslankyně Věra Kovářová již dříve uvedla, že poplatek za vynětí z fondu může nyní dosáhnout až 1500 korun za metr čtvereční, a může tedy převýšit cenu metru čtverečního parcely.


Zdroj: ČTK, 6. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:07